Sõeluuringutel osaleb üle poole saarte naistest (1)

Saare maakonna naised on teistest usinamad rinna- ja emakakaelavähi sõeluuringutel osalejad.

Tervise Arengu Instituudi avaldatud andmed möödunud aasta kohta näitavad, et rinnavähi sõeluuringu sihtrühma suurus Saare maakonnas oli 1417 naist, kellest uuringul käis 912 ehk 64,4%. Usinamalt käivad mammograafias vaid Hiiumaa naised – sealsest sihtrühmast lasi oma tervist kontrollida 68,3%. Harjumaa ja Ida-Virumaa naistest käis rinnavähi sõeluuringul vaid pisut üle poole sihtrühmast ehk 54,2%. Kogu Eesti keskmine hõlmatus oli 56,6%.

2015. aastal osales rinnavähi sõeluuringul Saare maakonnas 64,1% sihtrühmast. Siis olid meie maakonna elanikud oma tervist kontrollima kõige usinamad.

“Ma ei mõista, kuidas saab uuringutel osalenute protsent nii madal olla,” imestas Kuressaare haigla günekoloog Goar Kuldsaar (fotol) TAI statistikas väljatoodud arvude üle. “Naised hoolivad oma tervisest ning meie, naistearstid, oleme teinud maksimaalse, et naised mammograafiauuringule läheksid. Kui paljud neist seda aga teevad – eks see ole iga naise enda otsustada.”

Emakakaelavähi sõeluuringu sihtrühm Saare maakonnas oli mullu 1346 naist, kellest lasi PAP-testi teha 720 ehk 53,5%. Vaid hiidlastel oli see osakaal kõrgem – 53,7%. Madalaim oli hõlmatus aga Viljandi maakonnas – oma tervist kontrollis kõigest 40% sihtrühmast. Eesti keskmine näitaja oli 46%.

Mullu oli PAP-testi teinute osakaal Saare maakonnas 2015. aastaga võrreldes suurem – toona oli hõlmatus 47%.

Ka emakakaelavähi sõeluuringu osalemise näitajate kohta tõdes dr Kuldsaar, et need on tema jaoks arusaamatult madalad. “Meie naised on tublid günekoloogide juures käima,” kinnitas dr Kuldsaar. “Kui aga naisele on eelmisel aastal tehtud uuring ja see on olnud korras, siis pole vajadust uut uuringut teha. Kas tõesti võib see olla üks põhjus, miks see hõlmatuse näitaja statistika järgi nii madal on?”

Eestis kutsutakse naisi vanuses 50–62 rinnavähi sõeluuringule iga kahe aasta järel, juhul kui neil ei ole viimase viie aasta jooksul diagnoositud rinnavähki ja nad ei ole käinud mammograafiauuringul eelneva 12 kuu jooksul. Emakakaelavähi sõeluuringule kutsutakse Eestis 30–55-aastaseid naisi iga viie aasta järel, juhul kui neil ei ole eelneva viie aasta jooksul diagnoositud emakakaelavähki.

Print Friendly, PDF & Email