Elupõlise kirjandusõpetaja lemmikud on kriminullid

Möödunud kümnendil suletud Orissaare internaatkoolis ligi pool sajandit kirjandusõpetajana töötanud Maret Kärner on raamatulugemisega jätkuvalt sina peal.

NOORUSLIK: 82-aastase Maret Kärneri hääl ja mõtteselgus on pigem pensionieeliku omad.
MAANUS MASING

Ehkki silmad ei luba peatselt 83. verstapostini jõudval daamil päevas üle paari tunni lugemismõnust osa saada, on Mareti lugemus endiselt aukartustäratav, sinna mahub kümnete kaupa eesti uudiskirjandust ja hulganisti krimilugusid.

Tänavu loetud eesti ilukirjanduse hulgast seab Maret esikohale Tiia Toometi “Vanaduse võlud”. Toomet kirjutab vanadusest meeldivalt ja kergelt. Et igal eluperioodil on omad võlud ja vanaduses pole midagi kohutavat. “Väga armas oli lugeda seda,” ütleb Maret.

Hea lugemine on Maimu Bergi “Hitler Mustjalas” ja sellega omal moel haakuv Norman Ohleri ‘’Patsient A. Uimastid Kolmandas Reichis’’, mis räägib natside narkosõltuvusest. Nende kahe raamatu koosmõjul sündis Maretil uitmõte: kui Hitler oli narkosõltlane, siis miks poleks ta võinud meeltesegaduses mingi veoautoga Saaremaale sattuda ja veeta vanaduse hallipäise raugana Mustjalas, nagu Berg kirjutab…

Loe edasi laupäevasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email