Saarlaste palk jätkuvalt Eesti väikseim (13)

Kuigi 2017. aasta esimeses kvartalis oli hiidlaste keskmine brutopalk saarlaste omast 52 eurot suurem ja teises kvartalis läksime naabersaarest isegi 15 euroga mööda, oleme poolaasta tulemuste lõikes jätkuvalt Eesti viimased.

Saarlaste brutopalk on kvartaliga tõusnud 816 eurolt 884 euroni ja sellega on möödutud Eestis viimasele kohale langenud Hiiumaast, kus brutopalk on tõusnud 868-lt 869 eurole. Poolaasta arvestuses oli hiidlaste brutopalk aga 868,5 ja saarlastel 850 eurot.

Statistikahuviline Aivar Sõrm ütles, et kvartalitulemuste põhjal ei saa järeldusi teha ja poolaasta arvestuses oleme hiidlastest märkimisväärselt maas. Tema hinnangul on selliste arengute taga oma seaduspära.

“Kui vaadata meie ettevõtlusstruktuuri, siis meil on valdav sektor, kus palk on väike ehk siis teenindus ja kaubandus ning tootmine on vähe esindatud,” märkis ta, lisades, et sama probleem on ka hiidlastel.

Teise põhjusena tõi ta välja tööpuuduse lihtsamate tööde tegijatele, samas kui keerulisematele töödele ei jätku jälle töökäsi. “Tundub, et need, kes on Saaremaalt läinud, on läinud ja kes on jäänud, need on jäänud,” lausus ta. “Saaremaale jäänud inimestel eriti valikuid ei ole ja selle tulemusena saab ka palgad madalal hoida ning pole põhjust tõsta. Samas on 2016. aastaga võrreldes saarlaste keskmine palk jäänud kolm ja hiidlastel kaks protsenti väiksemaks, kuigi otseselt kellelgi palka ju langetatud ei ole. See tähendab, et meilt on ära läinud kõrgelt tasustatavaid töökohti.”

Eesti 2017. aasta teise kvartali keskmine brutokuupalk oli aga 1242 eurot ja nii tõusis aasta keskmine brutokuupalk võrdluses 6,8 protsenti.

Print Friendly, PDF & Email