Septembris kerkib Kuressaarde välihaigla

Septembris on Kuressaares kavas rahvusvaheline simulatsiooniõppus, kus harjutatakse välihaigla püstitamist ning kannatanute evakueerimist ja aitamist.

14.–16. septembrini toimuva õppuse peakorraldaja on Põhja-Eesti regionaalhaigla kiirabikeskus.

“Korraldame Eesti päästemeeskonna meditsiinirühma iga-aastaseid õppusi,” ütles PERH-i kiirabikeskuse juhataja Arkadi Popov. “See rühm on mõeldud selleks, et aidata neid riike, kus on juhtunud suur õnnetus – näiteks maavärin,” rääkis Popov. “Riigisisene eesmärk on aga tagada julgeolek, kui meil mõni haigla ei saa mingil põhjusel oma tegevust jätkata, välihaigla saaks aga kohalikku haiglat asendada, kuni selle taas toimima saab.”

Õppusel osalevad lisaks PERH-i kiirabikeskusele endale Eesti päästemeeskonna meditsiinirühm, Soome Punane Rist, SA Kuressaare Haigla ja haigla kiirabiosakond, Lääne päästekeskus, politsei- ja piirivalveameti Lääne prefektuur, Kaitseliidu Saaremaa malev, SA Tartu Kiirabi, vabatahtlikud merepäästjad, SA Pärnu Haigla kiirabiosakond ja Lääne häirekeskus. Osalejate arvuks prognoosivad korraldajad kuni 150 inimest.

14. septembril on kavas püstitada linnuse lähedale Titeranna ja staadioni vahelisele platsile välihaigla. Samal õhtul korraldatakse haiglas evakuatsiooniõppus. “Harjutame seda, kuidas üks osa haiglast tulekahju korral välihaiglasse evakueeritakse,” ütles Popov.

15. septembri hommikul algavad Kuressaares kiirabialased üksiksimulatsioonid. “Harjutame erinevaid olukordi, mida kiirabi peab lahendama,” tähendas Popov.

Sellele järgneb suurõnnetuse simulatsioon kesklinnas, kus toimub “paljude kannatanutega õnnetus”. “Masskannatanud” hospitaliseeritakse Kuressaare haiglasse ja välihaiglasse.

16. septembril on välihaiglas lõunani avatud uste päev, kuhu on oodatud kõik huvilised. Seejärel välihaigla demonteeritakse.

Korraldajate sõnul võib “masskannatanute” vastuvõtmise simulatsiooni ajal Kuressaare haigla erakorralise meditsiini osakonna töös ajutiselt ette tulla ülekoormust.

Print Friendly, PDF & Email