LUGEJA KIRI: Valge maja vasakul, peaaegu viimane, enne maailma lõppu… (8)

Saaremaa tarbijate ühistut kui sellist pole enam olemas. Mingi üle-euroopaline äriühing COOP on selle mingil ajal üle võtnud. Millal? Unustasin küsida.

(Kõrkvere) ühistu liikmed on kas liiga vanad või viinalembesed ning ükskõiksed inimesed. Enimmüüdud kaubaartiklid on suitsud, viin, õlu ja loomatoit. Ajalehes ilmunud üldkoosoleku kutse peale ei reageerita. Tunnen end süüdi – olen minagi Kõrkvere kauplusest viina ja koeratoitu ostnud ja ajalehekuulutusi (peale surmakuulutuste) ei loe.

Ja ka vallal on ükskõik. Sest kui äriühing läks valda (mida kahe kuu pärast ei eksisteeri) abi ja nõu küsima, ei saanud ta positiivset vastust.

See, et Kõrkvere kauplus suletakse, on tegelikult selle kandi rahva süü – miks me tahame poest osta asju, mida seal ei müüda! Sortimendi laiendamine läheb äriühingule seoses logistikaga hirmus kalliks. Kui maainimesele hakata rääkima kallitest asjadest, tõmbub ta kühmu ja jääb vait. Siis veel see kõike seletav sõna “logistika”. Kuidas logistika kõik nii kalliks muudab? Ei julgenud küsida.

Väikesi maapoode ei saa suuremate linnakaupluste arvelt toetada. Sellepärast, et maakauplused on kahjumis olnud aastaid (ja Euroopa erinevates riikides olevaid Coopi kauplusi peab samuti toetama). Reklaam ja investeeringud maapoodidesse – see pole nii lihtne! Ja üldse kogu jama algas juba ammu enne praegust STÜ juhatust.

COOP-i reklaamid (näiteks “Hoiame elu igas Eestimaa nurgas!”) – need on suuremale ja ostujõulisemale publikule mõeldud! Mitte meile, kes me selles nurgas elame. Sest tühjagi me Kuressaarde saia-leiva järele sõidame! Ikka vanimasse STÜ poodi Tornimäele. Kui me Tornimäelt ei osta, siis oi-oi, kaob ka see pood!

Äriühing võib teha, mis talle kasulik on. Aitaks Kõrkveregi inimesi. Teeks kauplusehoonesse väikese bufetšiku! Hoone jääb muidugi mõista COOP-ile. Kuni parima pakkumiseni.

Aga tulevik on helgem! Paari aasta pärast, kui Liiva kauplus on uuenenud ja IT Euroopast Muhusse jõuab, saab Kõrkvere kandi rahvas interneti kaudu kaupa koju tellida. Selle logistika (edasi-tagasi umbes 50 km) jaksab inimene ise välja maksta küll. Ja Orissaare kauplusse tuleb WC!

Rahvas ohkas ja linnamehed tänasid. Hinge jäi aga väike süütunne – oleks pidanud ikka rohkem viina ja koeratoitu ostma…

Kõrkvere seltsi liige
(Autori nimi on toimetusele teada)

Print Friendly, PDF & Email