“Sakslased” tegid Koguvas taas “venelastele” tuupi (2)

Saja aasta taguste sõjasündmuste taaslavastus Muhumaal Koguva külas jättis osalejatele unustamatu mälestuse.

TROONIDE MÄNG: Eesti riigi väljakuulutamine sai paljuski teoks tänu ootamatult tekkinud võimuvaakumile – Vene võim lahkus kiiresti, kuid Saksa võim ei jõudnud piisava kiirusega saabuda.
Irina Mägi

Kui tavapäraselt on suuremad lahingute taaslavastused toimunud otseses mõttes põllul või heinamaal, siis Muhumaa Koguva küla tänapäevastest nähtustest puutumata miljöö oli Saaremaa sõjavara seltsi esindaja Margus Sinimetsa sõnul erakordne.

“Koht on autentne, ehe ja lahe ning osalejad jäid väga rahule. Minu eriline tänu kuulub Koguva küla seltsile, kelle vastutulelikkuse abil sai see asi tehtud,” ütles Sinimets.

Pühapäevane ettevõtmine oli pühendatud Esimese maailmasõja ühele suuremale meredessantoperatsioonile Albion, mille käigus keiserliku Saksamaa armee vallutas Tsaari-Venemaalt Saaremaa, Muhu ja Hiiumaa.

Margus Sinimetsa hinnangul oli pealtvaatajaid ca 400, lavastuses osales aga 86 inimest Eestist, Lätist, Leedust, Valgevenest, Ukrainast ja Venemaalt.

Sinimets tõi välja, et kui tavapäraselt pealtvaatajad nende lavastustes meditsiiniteenistuse tegemisi eriti palju ei näe, siis Koguvas sai publik seekord lähedalt vaadata mänguoperatsioonide läbiviimist medpunkti juures. Seejuures toimetas nendega elukutseline kirurg Peterburist.

“Saime indu, et jäsemete amputeerimised võiksid tulevikus mõnes lavastuses vabalt kavas olla,” kinnitas Sinimets.

Saaremaa sõjavara selts korraldab ajaloopäevi juba aastast 2012. Ka esimesed ajaloopäevad olid pühendatud 1917. aasta sügisel aset leidnud sündmustele. Toona oli aga rõhuasetus teine – taaslavastus pühendati 95 aasta möödumisele päevast, mil Esimese maailmasõja sündmused jõudsid Saaremaa pinnale.

Print Friendly, PDF & Email