Merepäevade parim haakrik on Ruhnu laevamudel

21. Kuressaare merepäevadel peeti järjekordset haakriku ehk merelise vanavara laata. Traditsiooniliselt olid väljapanekud väga eriilmelised, merelist vanavara oli nende hulgas üsna märkimisväärselt. Huvilised said uurida mitmesuguseid navigatsioonivahendeid, meremehekaste ja palju muud huvitavat.

Nagu juba traditsiooniks saanud, hinnati selgi aastal silmatorkavamaid väljapanekuid ja esemeid. Žürii koosseisus Priit Kivi (Saaremaa muuseumi peavarahoidja), antiigi- ja vanavara asjatundja Andrus Aumees (Arensburg Antiik OÜ) ja Kuressaare linnavalitsuse kultuurinõunik Heli Jalakas andsid auhindu välja neljas kategoorias.

Parima haakriku auhinna pälvis sel aastal Pärnu antikvaar Peter Elblaus, kes oli kaasa võtnud Ruhnu saarelt pärit heas seisukorras laevamudeli, mille ahtril oli kiri ”Viola Runö”.

Hea haakriku auhind läks Urmas Priskele, kelle väljapanekut ilmestas Hiiumaalt saadud väga heas seisukorras laevalamp, mis on valmistatud 1870.–1880. aastatel. Lisaks oli Priske kollektsioonis veel Gustav Sergole (1886–1971) kuulunud mälestusese koos fotoga ajast, mil ta noores eas seilas laeval Elizabeth. Muuseas, sel tuntud reederil ja kaugsõidukaptenil on väga oluline roll ka Saaremaa merendusloos, kuna 1930. aastatel seilasid tema alused väga edukalt Virtsu–Kuivastu liinil.

Eelmise aasta võitja Toivo Oja sai sel aastal hea haakriku auhinna. Tema puhul tooks esile väga põneva merelise väljapaneku, millest suurem osa pärit just Eesti saartelt. Silma hakkas väga heas seisukorras, ca 1920. aastatel valmistatud ese ingliskeelse kirjaga ”pitchometer”. See Leisi kandist pärit, vana laevakapteni pärandi hulka kuulunud mõõteriist aitas omal ajal määrata laeva sõukruvi nurka. Efektsed olid ka kolm sansukasti, millest vanim valmistatud 1830. aastatel.

Lisaks pälvis tänavu hea haakriku auhinna antikvaar Raivo Nava. Tema väljapanekus olid eriti silmatorkavad just laeva roolirattad. Huvitavate mereliste asjadega üllatas seekord ka Idla Antiik, kellel oli muu hulgas kaasa võetud 19. sajandi lõpust pärinev, puidust statiivil meremehe pikksilm.

Priit Kivi

Print Friendly, PDF & Email