Imeline kivimaailm Loonal, Vilsandi karrid ja korallrifid (2)

Pühapäeval on loodussõpradel võimalus osa saada Vilsandi rahvuspargi külastuskeskuse Loona kivimajas ennelõunal avatavast uuest ekspositsioonist “Imeline ja imelik kivimaailm”.

Pärastlõunal võivad huvilised minna paadiretkele Vilsandi saarele, külastada sealset Mändre loodustuba ning tutvuda unikaalsete karride ja korallriffidega.

Kuressaare bussijaama tagusest parklast väljub buss Loonale kell 10. Eelnevalt paluvad korraldajad huvilistel osavõtuks registreerida telefonidel 53 012 772, 52 77 421 või e-kirja teel info.vilsandi@rmk.ee. Viimane päev endast teada anda on 11. august.

Pühapäeval kell 11 räägitakse kohaletulnuile Loonal Vilsandi rahvuspargi 107-aastasest ajaloost. 20 aastat tagasi avati pärast põhjalikku renoveerimist Loona mõisa peahoone. Ülevaade antakse ka sellest, millised on mõisa funktsioonid praegu.

Staažika looduskaitsespetsialisti Kadri Kullapere sõnul koostasid Tartu ülikooli teadlased ja tudengid kivimajas uue ekspositsiooni Lääne-Saaremaa kivististest.

“See on tõesti huvitav väljapanek. Pühapäeval on inimestel võimalik seda esmakordselt näha,” märkis Kullapere.

Sünnipäevatorti ja kohvi pakutakse ka. Kell 11.30 on aeg sõita Papissaare sadamasse. Bussid on selle tarvis tellitud. Edasi-tagasi paadisõit Vilsandi saarele maksab 10 eurot. Saarel võetakse ette nelja kilomeetri pikkune jalgsimatk. Matkajuht Kadri Kullapere annab seal seletusi karride ja siluri korallriffide kohta ehk teisisõnu, räägib 450 miljoni aasta tagusest maailmast. Külastatakse ka Mändre loodustuba.

Vikati sadamas pakutakse kell kolm lõunasööki. Kella nelja paiku istutakse paatidesse ja taas saab nautida teekonda Papissaare sadamasse.

Print Friendly, PDF & Email