80 aastat tagasi algas suur terror (1)

KOMISSARI KADUMINE: Need kaks pilti on tegelikult identsed. Mõlemad on jäädvustatud suure terrori ajal Moskvas. Ühel pildil (originaalil) on neli meest – (vasakult) Kliment Vorošilov, Vjatšeslav Molotov, Jossif Stalin ja Nikolai Ježov. Pärast terrorilaine leevenemist polnud aga suure tapatöö otsest täideviijat ülemustele enam vaja. Ta pidi haihtuma ja ajalooannaalidest jäädavalt kaduma. Nii kõrvaldati Ježov kõikidelt fotodelt.
Foto: Wikipedia.org

80 aastat tagasi, 1937. aasta 30. juulil allkirjastas Nõukogude Liidu NKVD toonane juht Nikolai Ježov korralduse nr 00447, millega algas XX sajandi ajaloo üks verisemaid ja traagilisemaid lehekülgi – suur terror.

Ehkki poliitiline vägivald oli Nõukogude Liidus selleks ajaks juba väga levinud ja üpriski tavaline nähtus, on mitmed ajaloolased siiski seisukohal, et just see dokument võimaldas riikliku julgeoleku tagamisega tegelevatel võimuorganitel rakendada vägivalda mitte ainult parteilise ja sõjalise juhtkonna suhtes. Nüüd oli võimalik arreteerida iga Nõukogude Liidu territooriumil viibiv inimene ja

 Täismahus artikkel laupäevases Saarte Hääles

Print Friendly, PDF & Email