Jaan Truu veab Saaremaa kapa kabeturniiri juba aastakümneid (1)

SAARE MAAKONNA SPORDIHING: Auväärse tiitliga tunnustati maakonna kabetajate eestvedajat Jaan Truud 2014. aastal. Veterankabetajal on auhinnakapis veel mitu märkimisväärset autasu.
MAANUS MASING

Täna istub aukartustäratava kabetajastaažiga Jaan Truu (70) Saaremaa kapa turniiril taas mängulaua taga. Vähe sellest, Saaremaa kabeklubi eestvedajana on Jaan selle populaarse rahvusvahelise võistluse peakorraldaja juba 37. korda.

Tamkamängu vastu hakkas Leisi valla Tutku talu poiss Jaan huvi tundma juba viie-kuueaastaselt. “Kodus olid kabenupud ja mängulaud olemas. Enne kooli sain mängu selgeks. Isa ja ema pidid varsti end kaotajaks tunnistama, aga tädi oli visa,” mäletab Jaan poisikesena mängitud edukaid partiisid.

Esimesed turniirivõidud sai Jaan kirja Karja 7-klassilises koolis. Hea sõnaga meenutab ta toonast koolijuhti Ülo Tanibergi, kes ka ise kooliõpilastega kabelaua taga mõõtu võttis.

“Ülo oli Saaremaa kapa turniiridel peakohtunik 22 korral. 16. turniirist hakkasin mina võistlust korraldama. Nüüd on käimas juba 53. Saaremaa kapa turniir,” annab Jaan Truu teada.

1960. aastal kutsuti Ülo Taniberg Orissaare internaatkooli õpetajaks. Karja kooli direktoriks määrati Jüri Janno. Uus direktor oli kõva kabetaja. „Ma austan teda väga. Koolijuhina korraldas ta võistlusi. Sain Karjas baasi alla. Leisi keskkooli üheksanda klassi poisina osalesin Eesti noorte meistrivõistlustel ja suutsin 28 mängija hulgas tulla esikümnesse,” mäletab Jaan esimest üle-eestilist võistlust.

Pikemalt loe laupäevasest Saarte Häälest

Print Friendly, PDF & Email