Teadlased õpivad saarel geoloogiat

ARUTELUD: Eile peeti GOSPA konverentsiruumis teoorialoenguid ning geoloogiateemalisi arutelusid. Jutujärje võtsid enda kätte Wolf Geppert Stockholmi ülikoolist, Poznańi ülikooli õpilane Mateusz Szyszka ning Poola teadusakadeemia doktor Anna Łosiak.
MAANUS MASING

Rahvusvahelised geoloogiadoktorandid ning üliõpilased koos erinevate ülikoolide lektoritega tulid Saaremaale suvisesse laagrisse, et teooriaõppele ka veidi praktikat lisada.

Möödunud nädala teisipäeval kogunes Saaremaale 28 geoloogi, kes võtavad osa suvekursusest, kus võetakse vaatluse alla komeedid ja asteroidid. Kursus toimub 25. juulist 3. augustini Kaali järve ääres ning koosneb nii teoreetilisest kui praktilisest osast. Eesmärgiks on kursusel osalevatele doktorantidele, magistrantidele ning teadlastele üle maailma anda ülevaade meteoriitide ja komeetide mõjust Maale.

Teooriat tutvustavad kursusel kokku 14 erinevast riigist kokku sõitnud lektorid, kelle seas ka näiteks Tartu ülikooli doktorandid Argo Jõeleht, Kalle Kirsimäe ja Jüri Plado. Lektoreid on lisaks veel nii Ameerika Ühendriikidest, Rootsist, Austriast, Saksamaalt kui Suurbritanniast.

Loengute käigus räägitakse päikesesüsteemide moodustumisest, arutatakse, kuidas Maa peale vesi sai ja kuidas meteoriidiplahvatused keskkonda mõjutavad. Praktilise osa raames viibitakse tänasest kolm päeva Kaali kraatrit inspekteerides ning sooritatakse praktilisi ülesandeid – näiteks tehakse radariuuringuid, erinevaid mikroskoopilisi ülesandeid ja elektromagnetilist kaardistamist.

 

Print Friendly, PDF & Email