Vähk vanusest ei küsi (1)

Vähist räägitakse palju. Räägivad nii tohtrid kui ka inimesed, kes on selle haiguse seljatanud või parasjagu sellega võitlevad. Hoolige oma tervisest, laske end kontrollida, rõhutavad nad. Laske end arstil üle vaadata kas või igaks juhuks. Sest “va sõraline” on salakaval. Ei küsi, oled sa noor või vana. Valehäbi võib kurjasti kätte maksta.

Saarlastel, kes melanoomi hirmus oma sünnimärgi või -märkide pärast muretsevad, on mitu võimalust – pöörduda oma haigla nahatohtri poole, kasutada teledermatoskoopia teenust või panna vastuvõtuaeg kinni mõne mandri suuremas haiglas töötava tohtri juurde. Paraku peetakse kaht viimast varianti üsna kulukaks.

Mehed oma spetsiifiliste muredega saavad end kirja panna uroloogi vastuvõttudele Kuressaare haiglas või siis taas – sõita mandrile. Tänu Tartu Ülikooli Kliinikumile on juures veel üks valikuvõimalus – külastada mobiilseid diagnoosimiskabinette, mis sel suvel saarele jõuavad. Juuli lõpus saabub siia androloogiabuss, augustis aga mobiilne nahakabinet.

Paraku läksid vabad vastuvõtuajad “nagu soojad saiad” – neid jätkus vaid kiirematele. Ju inimesed siiski hoolivad oma tervisest.

Print Friendly, PDF & Email