Tantsupeolised on vintsked!

Sel nädalavahetusel toimub XII noorte laulu- ja tantsupidu, mis toob Tallinnasse kokku ligi 37 000 peolist ja kümneid tuhandeid pealtvaatajaid. Eile jõudsid pealinna ligi 8500 tantsupeolist, kes harjutavad tantsupeoks nädala jooksul üheksal staadionil üle linna.

Kadi raadio “Keskpäeva” saates ütles Saare maakonna rahvakultuurispetsialist Krista Lember, et temale on peonädalaks määratud staabiülema roll Kadrioru saksa gümnaasiumis, kus ööbivad kõik Saaremaa noored tantsijad. Kuna samas koolis on laulu- ja tantsupidude ajal elatud korduvalt, tunnevad kõik seal ennast väga mugavalt. “Nagu oma kodus,” naeris Lember.

Esimesed tantsuproovid algasid eile kell 13. Kuigi mõni päev lubab tuult ja vihma, on kõik noored väga rõõmsad ja ei peljata ka vähe kehvemaid ilmaolusid. “Tantsupeolised on vintsked!” kinnitas Lember.

Tema sõnul on selle aasta peo teemat “Mina jään” noortega arutatud palju. “Usun, et selle tunde kõrgpunkt tekib peol ja see juurdub noortesse,” lausus Krista Lember.

Saaremaa ühisgümnaasiumi muusikaõpetaja Mari Ausmees läheb peole lausa kolme kooriga: noortekoor Kreedo, tütarlastekoor Kressendo ja poistekoor Kratid. “Proove meil enam pole, pigem tegeletakse reisi ettevalmistustega ja info vahetamisega,” sõnas koorijuht. Lauljad sõidavad pealinna reedel. Ööbitakse Lilleküla gümnaasiumis.

Ausmehe sõnul on laulupeo aeg alati kiire ja pingeline. “Dirigentidel ja juhendajatel on kindlasti suurem elevus kui lastel,” naeris Ausmees, kuid lisas, et lastele on see siiski ülimalt oluline sündmus, kuna selle jaoks nähakse ju aastaid vaeva. Näiteks õmblesid Kressendo lauljad tähtsa peo tarbeks uued kleidid.

Vaatamata sellele, et pealinna minnakse siiski eelkõige laulupeo pärast, kavatseb Ausmees minna koos Kreedoga ka tantsupeo peaproovi vaatama.

Teele Tilts

Print Friendly, PDF & Email