Leedri külale kingiks leedripuu

See oli täpselt 25 aastat tagasi, kui rahavahetuse päevil toimus esimene Leedri küla elanike ja sugulaste suur kokkusaamine. Iga viie aasta tagant toimuv kooskäimine jõudis sel aastal seega kuuenda korrani. Reedel, 23. juunil tegime kokkuvõtteid ka aasta küla kaheaastasest perioodist, vaatasime oma külast valminud filmi, rääkisime ajaloost ja avasime külakoolile mälestuskivi. Õhtu lõppes piirkonna jaanikuga.

Ajalootunnis rääkis Jaanika Tiitson viimase viie aasta tegemistest nii rahvastiku, majanduse kui ka külaelu valdkonnas. Urve Vakker uuris vanu ajalehti ja pajatas saja aasta tagustest sündmustest.

Merike Olo ja Külli Piirsalu panid kogu küla uuendatud Leedri laulu sisse. Päeva oodatuim osa oli viimase aasta jooksul Margus Mulla poolt Leedri rahvast tehtud filmi “Külasupp” esilinastus.

Pärastlõuna jätkus supisöömise ja pildistamisega. Seejärel suunduti küla teise serva, kus avati väike mälestuskivi Leedri “vanale uuele” külakoolile.

Lümanda jaanituli ja meeleolukas kontsert tõid kohale rahvast kaugemalt ja lähemalt. Kontserdil esinesid Lümanda rahvamaja kollektiivid: Mõnusad, Kolmas Noorus, laste tantsurühm ja Kabujalakesed, kõik Ulvi Põllu juhtimisel. Lümanda segakoor esitas Leedri rahva palvel laulu “See alles jääb” aasta küla tegemiste toetajatele ja partneritele.

Sõna said projektide eestvedaja Jaanika Tiitson ja külavanem Indrek Tiitson. “Nii nagu üks inimene pole küla, nii ei tee ka üks küla tegelikult omapäi eriti midagi ära,” ütles Jaanika tänutseremooniat avades. “Meil on olnud oma teel palju kaasaelajaid, sõpru ja toetajaid. Suur tänu neile kõigile meie poolt!”

Koostööpartnerid tänasid ka Leedri küla rahvast. Piret Pihel Saaremaa arenduskeskusest kinkis Leedri külale leedripuu. Vallavanem Tiina Luks andis külavanemale üle võidutule jaanilõkke süütamiseks. Rahvarohke piduõhtu jätkus Taniel Varese muusikaga, öödiskol tantsiti Andi Pärnoja valitud muusika saatel.

Meie kokkutuleku ja õhtuse jaanitule õnnestumisele aitas kaasa kogu küla, talgutest kuni peojärgse koristuseni välja. Aitäh kõigile.

15. juulil toimub lastele Leedris Kahvliahvide kokakool ja peagi avatakse uus siirupikoda. Kohtumiseni!

Urve Vakker

Print Friendly, PDF & Email