Nahkhiiri nähti esmakordselt kaugel merel

Eelmisel aastal Abruka taga asuvale Kerjurahule ja Liivi lahes oleva poi külge paigaldatud nahkhiirte jälgimissüsteemid avastasid Eestis esmakordselt pargi-nahkhiire lennu kaugel merel.

Eesti mereala planeeringu raames 2016 aasta augustist oktoobrini Lauri Lutsari läbiviidud uuring andis aimu nahkhiirte sügisrändest. Nimelt koonduvad nahkhiired näiteks Saaremaa lõunarannikule, et siis alustada isegi mõne tuhande kilomeetri pikkust reisi lõunamaale.

Uuringu ajal tehti kindlaks kolme liigi möödumine. Need olid pargi-nahkhiir, suurvidelane ja lendlane.

“Käesolevas uuringus on Eestis esmakordselt otseselt vaatlustega kinnitust leidnud pargi-nahkhiire lendamine rannikust kaugel mere kohal,” tuuakse uuringu kokkuvõttes välja. “Vaatluste kellaaegade ning päikese loojangu ja tõusu aegade võrdlemisel ilmnes, et suve lõpus oli tõenäoline pargi-nahkhiire lennusuund Saaremaalt Kuramaale.”

Maikuus algatatud üleriigilise mereala planeeringu eesmärk on teha kindlaks Eesti mereala võimalused ja erinevad mõjud.

Print Friendly, PDF & Email