Perekond Koppeli magus elu vanas kompvekitehases (4)

“Uus auto ei sobi siia hoovi peale,” ütleb Hannes ja tutvustab oma neljarattalist sõpra. “Igal asjal peab olema oma lugu. Lihtsalt vana autoga ma ei sõidaks,” räägib Hannes. “2000. aastal ostsin ma endale sarnase kerega uunikumi, kuid sellest ei saanudki kunagi asja. Nüüd, aastaid hiljem, mõtlesin, et pagan, see poisikesepõlve unistus tuleb lõpuks ellu viia. Ekstra otsisin ja käisin koos isa ja pojaga seda Rootsist toomas. Üle talve sai seda tehtud ja nüüd sõidab!”
Foto: MAANUS MASING

Veel hiljuti Kuressaare linnaarhitekti ametit pidanud Hannes Koppeli kodu leiame Suur-Sadama tänavalt. Hoone vanim osa on ehitatud 1806, vähemasti näitab sellist numbrit raidkivi, mis tuli välja remonditööde käigus õue pealt kivihunnikust.

Ostmishetkel 2009 kevadel oli suur osa majast varemetes. Veel toimivas osas oli “kipsiga tehtud 90. alguse fantastikat”. Ja põranda all elas siilipere! “See oli siin täielik pommiauk,” meenutab Hannes tulevase kodu olukorda. “Me otsisime endale krunti ja see siin oli hea hinnaga saada.

Enamik inimesi käis siit lihtsalt mööda, aga mina nägin siin suurepärast võimalust teha vanalinna sisuliselt uus maja.” Vana maja hetkeolukord oli lausa nii ohtlik, et kohalik ajaleht pidas vajalikuks kaks päeva pärast ostutehingut ilmutada loo “Linnaarhitekti varisemisohtlik maja ohustab möödujaid” (MM 3. juuni 2009. – T. K.).

Kõike seda ennistama asuda oli paras hullumeelsus. “Abikaasa Relika räägib veel praegugi külalistele, et mina olnud ainus, kes nägi nendes varemetes potentsiaali. Keegi teine ei näinud.”

Nüüd piisab ainsast pilgust, et aru saada, kellel toona õigus oli. Kuigi päris valmis pole maja veel nüüdki – aga näidake mulle mõnda peremeest, kellel ei tule aastate jooksul ühtegi uut ideed ja kes oma maja päris lõplikult valmis saab?!

Loe edasi Oma Kodu suvenumbrist

Print Friendly, PDF & Email