Reagani nõunik: Me ei tahtnud Gorbatšovi nurka suruda

Sel nädalal möödus täpselt kolmkümmend aastat päevast, mil toonane Ameerika Ühendriikide president Ronald Reagan pidas Berliini müüri vahetus läheduses asuvate Brandenburgi väravate juures oma kuulsa kõne, milles ta kutsus Nõukogude Liidu riigijuhti Mihhail Gorbatšovi üles seda müüri lammutama.

AJALOOLINE HETK: See poster Ronald Reagani esinemisest Berliinis on tehtud pärast presidendi surma 2004. aastal. Pildil Reaganist paremal istub Saksamaa kantsler Helmut Kohl, vasakul Bundestagi spiiker Philipp Jenninger.
Reaganhome.org

Kõne teksti autor oli Reagani nõunik-kõnekirjutaja Peter Robinson. Saksa nädalakirjale Der Spiegel antud usutluses meenutas ta, kuidas ajalooline kõne valmis ja milliseid vaidlusi tekitas see USA juhtkonnas.

1987. aasta 12. juuni varahommikul saabus president Ronald Reagan koos abikaasa Nancyga Lääne-Berliini. Ennelõunal külastas ta Saksa riikluse sümbolit Riigipäevahoonet. Selle rõdult avanes suurepärane vaade kogu linnale ja seda lõhestavale müürile.

Kell kaks pärastlõunal pidas president Reagan aga Berliini kesklinnas Brandenburgi väravate ees oma ajaloolise kõne. Muide, toonane riigipiir, mis eraldas Lääne-Berliini kommunistlikust Ida-Saksamaast, jäi esinemiskohast vaid mõnekümne meetri kaugusele. Kuulajate seas olid Saksamaa Liitvabariigi president Richard von Weizsäcker, kantsler Helmut Kohl ja Lääne-Berliini linnapea Eberhard Diepgen

Loe edasi laupäevasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email