Ülemaailmsel kokkade talendivõistlusel San Pellegrino Young Chef 2018 Skandinaavia ja Baltimaade kümne parima sekka jõudis GOSPA peakokk Alar Aksalu.

ÜKS KÜMNEST: Kokku valis žürii eelsaadetud tööde põhjal 21-st maailma regioonist igaühest kümme kokka. Alar Aksalu on samal võistlusel osalenud varem Ida-Euroopa /Venemaa regioonis.
Maanus Masing
Alar Aksalu ütles, et sel aastal võistlusele kandideerimiseks pidi olema sündinud 1986 või hiljem ja omama viieaastast professionaalse koka töökogemust. Kuna Aksalu on samal võistlusel osalenud varem Ida-Euroopa /Venemaa regioonis ja samuti poolfinaali pääsenud, kutsuti ta osalema nüüdki.
Viimasel hetkel saatis ajanappuses peakokk oma töö ja osutus enda üllatuseks valituks.
Oma võistlustööks valis ta Balti mere beebiforelli ja koharulli vetikaga. Lisaks erinevad rannataimed, tillimajonees, jõevähikooriku kaste, karamell-lillkapsa jäätis ning heinasuitsuga suitsutatud ja küpsetatud munakollane.
Aksalu sõnul lähtus ta põhimõttest, et “vähem on rohkem” ja piirdus vaid kuue komponendiga. “2015 San Pellegrinol oli mul taldrikul 18 detaili. Läks vist lappama, nagu öeldakse,” meenutab kokk ja nendib, et on Saaremaal rahulikumaks arenenud.
Koos Aksaluga hakkab Põhjamaadest finaali edasi püüdlema kaks Norra, kaks Taani, kaks Rootsi, kaks Soome ja üks Tallinnas töötav läti kokk. Üle maailma jõudis poolfinaalidesse 210 poolfinalisti.
Poolfinaal toimub kusagil Põhjamaades, kuid täpset infot veel ei ole. Samamoodi ei tea ta ka seda, kas toimub mingeid vahevõistlusi. “Praadimine käib,” sõnas infot ootav Aksalu.
Seni teeb saarlane trenni ja otsib toetajaid. Trennitooraine ja treenerid on tal välja mõeldud, kuid see vajab ka raha. Alar Aksalu sõnul on kõik toetajad teretulnud temaga ühendust võtma. Omalt poolt saab ta vastutasuks pakkuda kogemusi kokakooli näol.
Mitmel suurvõistlusel varemgi osalenud Alar Aksalu 2015. aastal Peterburis toimunud sama võistluse Venemaa/ Ida-Euroopa poolfinaalist edasi ei jõudnud. “Eestlasel on Venemaalt edasi saada praktiliselt võimatu,” nentis ta, lisades, et sellelt võitluselt saadud kontaktid, tutvused ja tööpakkumised on aga hindamatud.
“See annab väga palju motivatsiooni juurde, kui sind märgatakse, ja viib kilomeetreid edasi mäe tipu poole,” kinnitas GOSPA peakokk Aksalu.
“Alar Aksalu sõnul on kõik toetajad teretulnud temaga ühendust võtma”
Kas peakoka palk on nii niru, et vaja raha kerjata?
Lisaks, miks on vaja minna kuhugi, mille jaoks raha pole?
Kes see küll nii rumal on, et hakkab toiduga mängimisel raha loopima?
Ma ei leia antud kommentaaris mitte midagi solvavat. See on reaalsuse väljandamine.
Kas Saarte Häälele peab olema kõik vaid illustreeritud ja kaunikõlaline?
Mis on saanud sõnavabadusest?
Milleks üldse kommentaarium, kui realistlikud sõnad maha võetakse?
Kas see on Leedu tsensuur?
Raha ei kerjata vaid võistluste eel trennid, reisid,seadmed ilmselgelt väga kulukad nagu poeski toit. Inimene kes ei tea köögipoole pealt ja tagamaadest midagi ei tasuks sõna võtta. Ega ajakirjanik kontonumbrile ei palu kanda midagi. See on võistlejatel elementaarne et oma rahakotiga kaugele ei jõua. Paljudel on toetajad ja kindlasti ka Aksalul. Tänakul on samamoodi sponsorid. Peaks ka enda rahakotiga vehkima ? Ega aeg kaugel polenkui Gross ka Aksalu oma tiiva alla võtab. Olgem ausad kokkade elu on raske ja väiksemgi toetus kulub marjaks ära inimestel kes Saaremaad kaugemale viivad.
Jöudu Aksalu poiss