Nimetud hauad kirikuaias

OLI POISIKE: Ilmar Prostang oli üks neist, kes väidetavat sõdurite ümbermatmist toimetas.
Foto: MAANUS MASING

Neljapäeva pärastlõunal sängitati Vananõmme kalmistul linnulaulu saatel mulda seitsme hukkunud sõduri säilmed. Nende nimetud hauad leiti eelmise kuu lõpus Tiirimetsa õigeusu kiriku aiast.

1944. aasta sügislahingute ajal asus kirikus esmane sidumispunkt. Kas haudadesse olid maetud seal surnud haavatud ja kes nad siis ikkagi olid? Püüdsime seda ajaloohõlma jäänud mõistatust lahendada kohalike elanike abiga.

Kuigi toonastest sündmustest on möödunud üle seitsmekümne aasta, elavad jutud suurest sõjast senini rahva seas edasi. Nüüd Kuressaares elava Meta Roomi (83) lapsepõlv möödus Tiirimetsa kiriku kõrval asuvas Kaju talus. Lapsena mängis ta tihti kirikuaias ja uuris ka kiriku taga olevaid puidust tulpasid.

Tema teada olid obeliskidel kõik eesti nimed. Seega võib oletada, et tegu oli Eesti laskurkorpuse võitlejatega. Õhku jääb aga küsimus, miks neid langenuid Vananõmme kalmistule ümber ei maetud, kuigi asjaga 1950. aasta paiku näiliselt tegeleti?

Loe edasi laupäevasest Saarte Häälest

Print Friendly, PDF & Email