JUHTKIRI: Ajalugu merepõhjas

Läänemeri peidab endas mõndagi salapärast ja avastamisväärset. Kui seni on merepõhjas lebavaid hukkunud laevu uurimas käinud vaid allveearheoloogid ja üksikud huvilised, siis peagi saavad sajandi eest sügavikku kadunud vrakkidest turismiatraktsioonid.

1919. aastal hukkunud kaubalaeva E. Russ ja miinitraaleri HMS Myrtle vrakk meelitavad tulevikus kohale ilmselt palju rohkem mereajaloo huvilisi uudistajaid kui siiani.

Vrakkide varustamine ankrupoidega muudab sukeldumise hõlpsamaks, veealused infotahvlid ja veebist leitav teave laevade kohta – sealhulgas 3D-mudelid – annavad aga veealusest kultuuripärandist hea ülevaate.

Ajalugu paelub paljusid. Sukeldumine niisamuti. Veelgi põnevam, kui need kaks ühendada.

Küllap leidub Läänemere põhjas veel paljugi ajaloo ja turismi seisukohast olulist ja vaatamisväärset.

Print Friendly, PDF & Email