Казахстан’ist peaks peagi saama Kazakhstan

Juba selle aasta lõpuks peavad kasahhi keeleteadlased välja töötama ladina tähestiku, mis sobib kasahhi keelele.

SIHIKINDEL: Enam kui veerand sajandit Kasahstani autoritaarses haardes hoidnud Nursultan Nazarbajev on nüüd võtnud eesmärgiks viia kasahhi keel üle ladina alfabeedile. Tema arvates nõuavad üleminekut 21. sajandi väljakutsed teaduse ja tehnika vallas.
Independent.co.uk

Mõni aeg tagasi andis Kasahstani autoritaarselt valitsev president Nursultan Nazarbajev karmi korralduse kiirendada ladina tähestiku väljatöötamist. Kõigi eelduste kohaselt peaks see valmima juba käesoleva aasta lõpuks. Sellele järgnev üleminekuprotsess ladina tähestikule saab aga olema aeganõudev.

Esialgsetel andmetel läheb üleminek kirillitsalt ladina tähestikule Kasahstani maksumaksjale maksma ligi 115 miljonit dollarit. Ekspertide arvates võib president Nazarbajev edaspidi loota riigi elanikkonna selle osa toetusele, kes on alati soovinud pääseda vene kultuurimõjudest ja pooldab rahvusliku eneseteadvuse süvendamist.

Tuleviku nimel

“Mõni aasta tagasi ilmunud tulevikunägemuses “Kasahstan 2050” kuulutasin ma välja ülemineku ladina tähestikule, mis peaks lõppema aastal 2025,” kirjutas Nursultan Nazarbajev hiljuti ajakirjanduses ilmunud artiklis “Tuleviku vektor – ühiskondliku teadvuse moderniseerimine”. “See tähendab, et hiljemalt 2025. aastal peavad kõik dokumendid, perioodika ja raamatud ilmuma ladina tähestikus.”

Loe edasi laupäevasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email