Mis sai tulelaeva Hiiumadal meeskonnast?

Hiiumaa muuseumi teadusdirektor Helgi Põllo ootab teavet, mis sai 1941. aastal hukkunud tulelaeva Hiiumadal meeskonnast, kuhu kuulus ka saarlasi.

Hiiumaa lähistel Neckmansgrundil seisvat tulelaeva Hiiumadal torpedeerisid üsna sõja alguses sakslased ja see uppus. 1989. aastal avati Hiiumaal Kõrgessaare alevikus mälestuskivi, millesse raiuti tekst “22. juunil 1941. a. hukkunud tulelaeva “Hiiumadal” meeskonnale”. Järgnevad hukkunute nimed: J. Valvur, P. Alango, E. Eller, K. Õige, E. Börjer, R. Meius, J. Teller, A. Teller.

Lünklik teave

1994. aastal tegid tulelaeva asukoha kindlaks meremuuseumi allveearheoloogid: pea täielikult purustatud vrakk lebab Apollo madalast põhja pool 15 meetri sügavusel. Laev lasti põhja mitte 22. juunil, vaid 23. juuni esimestel tundidel.

Sel talvel pöördus muuseumi poole H. Vimberg väitega, et kivilt on puudu tema vanaisa Joosep Proosi nimi, kes samuti sel saatuslikul ööl laeval töötas ja hukkus.

Arhiivist leidsin mitmed meeskonnaliikmete nimekirjad ja palgalehed. Ühel põhjalikul venekeelsel dateerimata dokumendil, koostatud ilmselt Nõukogude okupatsiooniaja alguses, seisavad nimed: Kaev, Juhan kapten, s. 1871 Hiiumaa; Vesilaid, Aleksander, tüürimees, s. 1879 Saaremaa; Vähi, Priidu mehhaanik, s. 1888 Saaremaa (meile teadaolevalt küll Hiiumaalt pärit); Luts, Valentin, radist, s. 1904 Jõhvi; Eller, Evald, radist, s. 1904 Hiiumaa; Teller, Jaan, assistant, s. 1888 Saaremaa; Börjer, Eduard, kütja, s. 1890 Hiiumaa; Saart, Joosep, kütja, s. 1878 Hiiumaa; Vähi, Martin, kütja, s. 1887 Hiiumaa; Meius, Mihkel, puusepp, s. 1887 Saaremaa; Õige, Karl, madrus, s. 1885 Saaremaa; Tümp, Hugo, madrus, s. 1887 Viljandi; Proos, Joosep, madrus, s. 1884 Hiiumaa; Meius, Richard, kokk, s. 1911 Saaremaa.

1940. aasta detsembri eestikeelne palgaleht toob ära samad nimed. Allkirjad on sellele lehele pannud ainult V. Luts ja H. Tümp – ehk olid nemad meeskonnast lahkujad? Kuna töötati kahes vahetuses, korraga kaks nädalat, siis mitu meest ja millised neist või hoopis võimalikest uutest olid laevas 23. juuni öösel?

Kapten Juhan Kaev oli sel korral koos mehaanikuga – nimekirja järgi võis see olla Priidu Vähi – Kõrgessaares kaupa hankimas. Seda kinnitab ka Bruno Pao, kes on hiljem välismaale läinud Vähiga Eestis kohtunud. Kapten Juhan Kaev suri kõrges eas oma kodukülas Hiiumaal aastal 1972. Neid järelikult laevas polnud, küll aga meeskonnas.

Eesti Mereleksikoni artikkel J. Kaevust märgib, et kapten läks maale koos mehaanik E. Visnapuuga. Sellist nime pole üheski muus artiklis või dokumendis ette tulnud.

1979. aasta ajalehes Nõukogude Hiiumaa kirjutab H. Tammik, et tulelaeva juht oli kapten Kaev, mehaanik elupõline “merehunt” Remmelgas, madrus hiidlane Juurmann. Tammik räägib aastaist 1930–1941.

Tulelaeva hukust on kirjutanud ka Mati Õun raamatus “Võitlused Läänemerel. Suvi 1941” (1996) Tema andmeil hukkusid laevaga tüürimees Valvur, Priidu Õige, Voldemar Meius ja Jaan Talp koos pojaga.

Vähemalt viis hukkunut

Bruno Pao otsis mu palve peale välja 1980-ndate algusest pärit materjalid vestlusest Nelli Soidlaga, kes noorena tulelaeval käinud ja kelle sugulane koos laevaga uppus. Soidla mälestuse järgi olid meeskonnas Mihkel Meius (siis maal ega hukkunud) ja tema poeg Richard (hukkus laevas) Austlast, Peeter Tool (oli samuti maal), Karl Friedrich Öige (uppus), Jaan Teller (uppus), Aleksander Teller (eelmise poeg; uppus), Börjer, Alango, radist Eller, kapten Johannes Valvur. Proosi nime ta ei maini, nagu ka mõnda teist varasemast teada nime.

Mereleksikoni tulelaeva artikkel märgib hukkunute arvuks vähemalt kaheksa, mõnes kohas nimetatakse miinimumina viis inimest. Hiiumaa perekonnaseisuameti andmeil uppus tõenäoliselt ka Eduard Börjer, kelle naine soovis 1951. aastal uuesti abielluda ja sai selleks loa siseministeeriumist, kus tema esimese mehe surma kinnitati.

Mõni nimi täpsustus veel, kui selgus, et osal meeskonnaliikmetel oli kaks eesnime. Richard Meius esineb ka Voldemarina (sünninimi Richard Voldemar). Ka Karl ja Priidu Õige puhul on ilmselt tegu sama inimesega (sünninimi Karl Friedrich).

Praegu võime enam-vähem kindlalt öelda, et laeval viibisid hukkumise hetkel Eduard Börjer, Joosep Proos, Karl-Friedrich Õige, Richard Meius, Jaan Teller ja Evald Eller.

Valvur, Talp, Tool, Tümp, Alango, Teller (Aleksander), Remmelgas, Juurmann, Visnapuu, Luts, Saart omavad seost laevaga, kuid mis neist meestest sai ja kus nad olid 23. juuni öösel?

Seega teen üleskutse: kui keegi teab ja tunneb artiklis mainitud meeste suguvõsasid, kust oleks veel võimalik täpsemat teavet saada, palun ühendust
võtta Hiiumaa muuseumiga info@muuseum.hiiumaa.ee või telefonil 52 84 401.

Print Friendly, PDF & Email