LUGEJA KIRI: Maapoed müügu ka esmatarberavimeid (3)

Elan Kuressaarest kaugel asuvas külas Lümanda kandis. Juhtus nii, et jäin haigeks, aga rohtusid on väga raske kätte saada, kui elad linnast kaugel. Minu kodust lähim apteek asub 32 km kaugusel.

Maainimeste jaoks pole sellise mure puhul õiget lahendust – enne jääd lausa puruhaigeks, kui lõpuks rohud kätte saad. Igaühel pole ka selliseid naabreid või lähedal elavaid sugulasi-tuttavaid, kes linnas apteegis ära käiks ja sealt vajalikud rohud tooks.

Kunagi oli juttu sellest, et nn esmatarberavimid tuuakse poodidesse müügile. See võiks tõesti nii olla. Retseptiravimid jäägu apteekidesse, aga esmatarberohtusid, näiteks külmetushaiguste vastu, ja valuvaigisteid peaks küll saama kauplusest osta.

Kui esmatarberavimite müük kauplustes oleks seadusega lubatud, küll neid müüdaks ka maapoodides. Suitsu ja viina asemel peaks müüma hoopis ravimeid. Alkohol oleks vähem kättesaadav, aga maapoed jääksid sellele vaatamata ellu, sest ravimid on üsna kallid, kuid neid ostetakse ikkagi.

Oleks tore, kui otsustajad sellele teemale mõtleksid. Eestis ei ela ju kõik inimesed linnades ja suuremates keskustes, aga ka neile peab kõik vajalik kättesaadav olema.

Mees Lümandast

Print Friendly, PDF & Email