Mees, kes nikerdas endale puidust jalgratta (9)

PALJU KENAM: Omatehtud jalgrattaga saab Janek Vapper ringi vurada poollamavas asendis.
Foto: MAANUS MASING

Muhulasest puusepp ehitas oma kätega valmis puuraamiga jalgratta erivajadusega inimesele, kelleks saatuse tahtel on meistrimees ise.

“Eks ma olen siuke mees küll, et teen asju teistmoodi kui teised,” naerab Linnuse küla puusepp Janek Vapper (42), kelle tavapäratu sõiduriist on silma jäänud nii kohalikele kui ka Muhust läbisõitjatele.

Vapper on tegelane, kellele meeldib oma ideid isikupäraga koonerdamata ellu viia. “Massitootmine mulle üldse ei istu – mulle ei meeldi teha kandilisi asju, mille saab kiiresti valmis ja kus mõte seest ära kaob.”

Viis aastat tagasi lõi ta ühemehefirma Tarispuu OÜ, mis valmistab tellimuse peale treppe, köögimööblit ning teeb vahel ka Muhu muuseumile restaureerimistöid. “Omapead olles saad ise valida ja vastu võtta veidramaid väljakutseid,” põhjendab Janek. Enne ettevõtte asutamist töötas ta 18 aastat kohalikus ehitusfirmas, kuni töölkäimine lõpuks sunduse maitse külge võttis ja rutiin silmadest sära kustutas.

Tervis tingis vajaduse

Kui Janek Vapper tunamullu tervishäda tõttu pensionäriks tunnistati, vastas mees tõvele talle omaselt inspiratsioonipuhanguga. “Mul on selline terviseprobleem, et ma ei saa tavalise jalgrattaga enam sõita,” selgitab Janek.

Loe edasi laupäevasest Saarte Häälest

Print Friendly, PDF & Email