Enn Kaljo pälvis Bergi preemia (2)

Krahv von Bergi nimelise innovatsioonipreemia pälvisid Eesti taimekasvatuse instituudi aretajad Maia Raudseping, Lea Narits ja Saaremaalt pärit sojaentusiast Enn Kaljo uue sojaoasordi “Laulema” aretamise eest.

Entusiast Enn Kaljo algatatud kodumaise sojasordi aretustöö sai alguse 20 aastat tagasi Kuressaare aiamaal, 2005. aastal võttis aretustöö Kaljolt üle Jõgeva sordiaretuse instituut. Esmalt pidi sort saama nimeks “Saaremaa”, kuid et Hispaanias oli juba olemas üks sarnase nimega sojasort (“Sarema”), tuli Eesti sordile leida uus nimi. Uueks nimeks valiti ilusa kõlaga “Laulema”.

Uue sojasordi aretamislukku on andnud oma panuse teinegi saarlane. Valjala valla viljakasvataja Andres Kurgpõld kirjutas end põllumajanduse ajalukku, kui hakkas 2014. aasta kevadel esimese talunikuna esimese kodumaise sojaoasordi seemet paljundama.

Print Friendly, PDF & Email