“Muhu Inglid” on kauneimate raamatute seas

Urmas Viigi ja Kadri Tüüri raamat “Muhu Inglid” valiti 25 kauneima 2016. aastal ilmunud Eesti raamatu sekka.

“Muhu Inglid” on rahvapärimusest inspireeritud monumentaalses formaadis pildiraamat, mis jutustab seitsme Ingli-nimelise naise lood. Urmas Viigi loodud pildikeel toetub Muhu ornamentikale.

Urmas Viik toonitas, et tema loodu on tõukunud rahvapärandist ja folkloorist, kuid kindlasti ei ole ta raamatus jäädvustanud Muhu rahvakunsti. Nimelt oli ta eesmärgiks tekitada pildimaailm, mis vaatajale meenutaks Muhu mustreid. “Aga kui lähedalt vaadata, siis päris identseid ornamente sealt ei leia. Need on mu enda loodud,” selgitas raamatu idee autor ja kunstnik, kelle esivanemad Muhust pärit on.

Žürii hindas “Muhu Inglid” tugevate isikupäraste illustratsioonidega ambitsioonikaks kunstiraamatuks ja lisas, et tegemist on etnovaimustuse moodsa väljendusega. Võistlustele “25 kauneimat Eesti raamatut 2016” ja “5 kauneimat Eesti lasteraamatut 2016” esitati kokku 222 raamatut – vastavalt 175 ja 47.

25 kauneimat raamatut esindavad Eestit maailma kauneimate raamatute konkursil Leipzigis ja Frankfurdi raamatumessil.

Viis kauneimat lasteraamatut saadetakse Bolognasse lasteraamatute messile.

Konkursi traditsiooni elustasid 1998. aastal Eesti kujundusgraafikute liit koostöös Eesti kirjastuste liidu ja Eesti rahvusraamatukoguga. Urmas Viigi illustreeritud raamatud on konkursil mitmel korral varemgi 25 kauneima sekka valitud.

Print Friendly, PDF & Email