Üle saja naise keerutas Valjalas tantsupõrandal

VALJALA MARIANNID: Tantsuhoos on Laila Harjus, Liljan Sepp, Kaie Tunder ja Airi Sannik.
IRINA MÄGI

Saare maakonna naisrühmad õppisid žanripäeval Valjalas mokša rahvatantsu ja andsid õhtul ilusa kontserdi.

Sugulasrahva mokšade tantsu õpetas saare naistele tantsupedagoog Elo Unt Tallinnast. “Ta on väga kõrgel tasemel õpetaja, humoorikas ja rõõmsameelne. Mõtlesin, et meie naistele kuluks korra ära näha siin mõnd teist õpetajat,” ütles Valjala naisrühma MariAnnid juhendaja Maia Tõhk. Päris selgeks mokša tantsu tema sõnul ühe päevaga ei saanud, kuid nii mõnedki rühmad plaanivad sellega edaspidigi tegeleda. Mokšad on soome-ugri keelte hulka kuuluvat mokša keelt rääkiv mordvalaste rahvusrühm, kelle asuala jääb Venemaa piiridesse.

Tänavu ühtki suurt tantsupidu tulemas pole ja nii oli võimalik midagi ebatraditsioonilist teha.

Õhtusel kontserdil Valjala rahvamajas esitasid rühmad midagi vana ja midagi uut. “Midagi kullafondist ja miskit, mis värskelt õpitud,” selgitas Valjala valla kultuurijuht Anneli Kaljuste. Meeleoluka punkti pani päevale mehine tantsusõu Ivar Letilt, Juhan Kanemäelt ja Helius Saksalt.

Naisrahvatantsurühmade päevast võtsid osa Kadrid (juhendaja Virge Varilepp) Kuressaarest, Sõlus (Anne Keerd) Leisist, Kabujalake (Ulvi Põld) Lümandast, Kaarma Kargus (Kai Kiik), Kadaka Mari (Virge Varilepp) Kärlalt, Tõllu Tütred (Enda Torga) Kihelkonnalt, MariAnnid (Maia Tõhk) Valjalast, Ritsikas (Merle Sillavee) Kuressaarest, Tokkroes (Anne Keerd) Muhust ja Kupar (Anne Keerd) Pöidelt. Teemapäeva traditsioon ulatub aastasse 1995.

Print Friendly, PDF & Email