Noortalunikud rajavad Saaremaale aroonia- ja ravimtaimeistanduse

PRIA avalikustas 2016. aasta I taotlusvooru noortaluniku toetuse saajad, kelle hulgas on ka kümmekond Saaremaa põllumajandustootjat.

Reeglina 40 000 euro suurune põllumajandusliku tegevusega alustava noore ettevõtja toetus on abiks noortalunikele tegevuse alustamisel ja põlvkondade vahetusele kaasaaitamisel.

Käesolevas taotlusvoorus said toetust Eesti parimate seemnekasvatajate hulka kuuluva Arli Sauna mõlemad mantlipärijad, kes jätkavad isa tipptasemel tegevust maaharijana. Mihkel Saun ostab noortaluniku toetusega taimekaitsepritsi ja Andres Saun (OÜ Saare Seeme) mobiilse teraviljakuivati.

Koguni neli toetuse saajat tegutsevad Pihtla vallas. Marja- ja ravimtaimekasvatusega tegev OÜ Pihtla Aed (Aivar Kalle) ostab põlluharimistehnikat ja seadmed saagi töötlemiseks. Kailuka küla ettevõte Päikeseaed OÜ (Mairi Allikmaa) paneb püsti aiandi ning hakkab kasvatama suvelille- ja köögiviljataimi. Noor piimatootja Taavi Tuuling Väljakülast ostab söödavarumistehnikat ja alustav mahemesindusettevõte Magus Mesi OÜ (Andrus Viil) mesinduses vajalikke seadmeid.

Mesindusinventari soetab ka Võhma külas tegutsev Apifera OÜ (Margu Putku) mahemesila. Aronia Nordic OÜ (Anneli Varjun) rajab Suurnasse musta aroonia istanduse, Ansi külas tegutsev Saaremaa Loodus OÜ (Rain Arro) aga ravi- ja maitsetaimekasvanduse.

Käesla külas asuv eesti tõugu hobuste aretamise ja müügiga tegelev Hobustkopli talu (Helin Kurisoo) täiendab heinavarumise tehnikat.

Toetus määrati ka Jaanika Rahu juhitud OÜ-le Veislane (Leisi vald, Viira küla) ja Kihelkonna vallas Kallaste külas tegutsevale Muguri OÜ-le, kelle plaane ei õnnestunud Saarte Häälel aga täpsustada. PRIA kodulehe andmetel soetab Mugur muu hulgas küüslaugu pakkimise liini ja kastmissüsteemi, Veislane aga viis lehmvasikat ja põllumajandusmaad.

Noortaluniku meetme selle taotlusvooru eelarve on kokku 4 miljonit eurot.

Print Friendly, PDF & Email