KÜLALOOD: Kõrkvere on saanud Saaremaa sünnipäevapidude pealinnaks (1)

Pöide valla Kõrkvere selts on viie tegutsemisaasta jooksul maha pidanud 40 sünnipäevapidu.

“Ilma nende pidudeta ei kujutaks asja ettegi, ilma nendeta lõppeks külaelu täiesti ära,” ütles Kõrkvere seltsi eestvedaja Mari Pihl.

Pihla sõnul said ühised sünnipäevapidamised alguse juba paarkümmend aastat tagasi, kui tehti esimene katse külaseltsi luua. Seltsis tollal asja ei saanud, ent komme tähtpäevi ühiselt tähistada jäi.       

Viis aastat tagasi, kui selts lõpuks moodustati, kandus seltsitegevusse automaatselt üle ka sünnipäevade pidamise traditsioon. Kui esimestel aastatel peeti iga seltsiliikme sünnipäeva eraldi, siis nüüd koondatakse sünnipäevalapsed aastaaegade kaupa kokku ja peetakse mitut tähtpäeva ühekorraga. “Lihtsalt ei jõua neid niipalju tähistada, ainuüksi märtsis tuleb meil viis sünnipäeva,” selgitas külaseltsi juht.                       

Valdavalt tähistavadki seltsi liikmed oma sünnipäevi seltsimajas. “Kes see kodus viitsib pidada, kui saab pidada suurelt ja seltskonnas,” nentis Mari Pihl.

Peod hakkavad tavaliselt pihta keskpäeval ja kestavad õhtu hakuni. “Räägitakse niisama külajutte ja tuletatakse noorust meelde, nii nagu ikka sünnipäevajutud,” sõnas Pihl. Üle 80-aastasi seltsiliikmeid, kellel elujõudu napib, käiakse kommikarbi ja lilledega õnnitlemas kodus.

Mari Pihl ütles, et tema teada teistes ümbruskonna külades nii aktiivselt ühiselt sünnipäevi ei peeta.

Kõrkvere seltsielu ei piirdu aga ainult sünnipäevade pidamisega. Erinevaid üritusi jagub kuhjaga terve aasta peale. Neist on väljaspool oma kanti tuntuim Jääääre kontsert Kaldu sadamas. “Külaselts hoiab ikkagi küla koos. Kui sa oma naabriga muidu läbi ei käi, siis siin hakkad käima,” rääkis Mari Pihl.

“Mida see külaselts ikka tegema peab – külaelu muutma või? Ei saa muuta elu, mis on olnud sajandeid paigas,” lisas ta.     

 

Print Friendly, PDF & Email