Buxhoevedenid soovivad monumenti taastada (5)

Piiskop Alberti kuju Riias.
VIKIPEEDIA

Buxhoevedenite suguvõsa liikmeid ühendav seltsing soovib taastada Kuressaare linnuse sisehoovis olnud Riia piiskopi Albert von Buxhoevedeni monumendi.

Kõnealune monument rajati tõenäoliselt aastal 1911 ja lõhuti Nõukogude sõjaväelaste poolt 1941. aastal. Monument rajati ajavahemikus, mil linnuses toimusid ümberehitustööd, mille suurrahastaja oli Buxhoevedenite suguvõsa. Lisaks oli Alexander von Buxhoeveden aastail 1906–1919 Saaremaa viimane maamarssal.

“Ilmselt sellest johtuski suguvõsa ühe kuulsaima esivanema mälestuse jäädvustamine linnuses, kuigi selle rajamisel ja arengus suguvõsal kuigi silmapaistvat osa ei olnud,” kirjutas Saaremaa muuseumi teadusdirektor Olavi Pesti muinsuskaitseametile. Nimelt palub muuseum muinsuskaitseametilt ekspertarvamust monumendi taastamise plaani kohta.

Piiskop Albert (u 1165–1229) on sisse kirjutatud tõenäoliselt kõikidesse Eesti ajalooõpikutesse, mis muistsest vabadusvõitlusest räägivad. Teda teatakse Riia linna ja Mõõgavendade ordu asutajana.

 

Print Friendly, PDF & Email