KG Suur Teatriõhtu tekitab elevust

Homme õhtul toimuv Kuressaare gümnaasiumi 18. Suur Teatriõhtu on pühendatud Kuressaare Eesti Seltsi 130. aastapäevale.

Valida oli gümnasistidel L. Koidula, C. R. Jakobsoni, A. Kitzbergi, E. Vilde, H. Raudsepa ja O. Lutsu näidendite vahel. Seejuures oli õpilaste endi otsustada, kas nad esitavad teatritüki täielikus ajastutruuduses või toovad tegevuse hoopis tänapäeva.

Teatriõhtu koordinaator Gert Tammel ütles, et oodata võib nii ühte kui ka teist varianti. “Lõpuks mängib oma rolli see, kui originaalselt ühele või teisele tükile lähenetud on, olenemata ajastust. Tähtis on laval olemist nautida ja oma karakteris olla, siis paistab see kõik ka saali välja,” lisas ta.

“Kuna Kuressaare Eesti Seltsi tegevusest kasvas välja Saaremaa Teater, valisime Suureks Teatriõhtuks välja need näidendid, mis on esimestena Eestis kirja pandud,” selgitas üks korraldajaist Marit Tarkin autorite ja näidendite valikut. Nimelt pole sellest, milliseid tükke KES-i algusaastatel mängiti, väga palju andmeid säilinud. Tegu oli toona pigem komejandilaadsete etendustega, kuhu publikut kindlaks ajaks kohale ei oodatud.

Gert Tammeli sõnul kuuluvad žüriisse tänavu nii kogemustega tegijad kui ka noored aktiivsed vilistlased. Nende seas on Saaremaa ühisgümnaasiumi õpetaja ja Krevera juhendaja Rita Ilves, rahvakultuurispetsialist Krista Lember ja kauaaegne žüriiliige Märt Käesel ning noored vilistlased Riin Oeselg, Gita Siimpoeg ja Jako Jõgi. “Seitsmenda žüriiliikme jätaksime praegu nimetamata, las säilib veidi salapära,” lisas Tammel.

Homme kell 18 algaval teatriõhtul “See´p see on!” astuvad üles kõik üheksa gümnasistide klassi. “Seda elevust on õhus tunda, noored harjutavad jõudsalt, üks kümnes klass korraldas peaaegu katsed, sest lavale soovijaid oli nii palju,” iseloomustas üks korraldajatest Eve Tuisk õpilaste meeleolu Suure Teatriõhtu eel.

Print Friendly, PDF & Email