“Ei” tähendab ikkagi “jah” (10)

KUIDAS EDASI? Nii Sõrves kui Pihtlas tuleb volikogudel hääletada Suur-Saaremaa poolt, kuigi väike osa rahvast arvab, et ühineda poleks tarvis. Vasakul Torgu vallavanem Tiit Põld, paremal volikogu esimees Mihkel Undrest, nende vahel Pihtla vallavanem Jüri Saar tänavu augusti algul maavalitsuses toimunud ühinemise juhtkomisjoni koosolekul. MAANUS MASING

KUIDAS EDASI? Nii Sõrves kui Pihtlas tuleb volikogudel hääletada Suur-Saaremaa poolt, kuigi väike osa rahvast arvab, et ühineda poleks tarvis. Vasakul Torgu vallavanem Tiit Põld, paremal volikogu esimees Mihkel Undrest, nende vahel Pihtla vallavanem Jüri Saar tänavu augusti algul maavalitsuses toimunud ühinemise juhtkomisjoni koosolekul.
MAANUS MASING

Torgu, Salme ja Pihtla valla elanikud ütlesid Saaremaa omavalitsuste ühinemise nädal aega kestnud rahvaküsitlusel ühinemisele “ei”, volikogud sellest aga lähtuma ei pea.

“Suvel küsisin minister Arto Aasa käest, et kui meie rahvas ütleb ei, mis me siis teeme,” märkis Torgu volikogu esimees Mihkel Undrest. “Minister ütles siis, et rahvas võib ju “ei” öelda, aga volikogul tuleb teistmoodi otsustada.”

Torgu elanike nimekirjas on 316 inimest ja rahvaküsitlusel osales neist 56. Kui jah ütles ühinemisele 22 inimest, siis ühinemise vastu on 34 inimest. Ühinemise vastaseid oli pooldajatest enam ka Salme valla elanike hulgas.

Mihkel Undresti sõnul oligi Torgus sellist hääletustulemust oodata. “Volikogu esimehena olen ma selle hääletusega rahul,” tõdes ta. “Need, kes tahtsid ei öelda, need said seda teha. Ülejäänud rahvas arvab, et pigem ühineda, aga et valitsus on nagunii niimoodi otsustanud, siis rahvas lihtsalt ei raiska oma aega.”

Torgu “ei” näitab Undresti hinnangul ka seda, et nende volikogu ja vallavalitsus on aastate jooksul head tööd teinud ning inimesed usaldavad oma volinikke ja vallajuhte.

Salme volikogu esimees Andrus Raun tõdes, et hääletustulemustest osavõtt jäi kahjuks üsna madalaks – oma arvamust avaldasid vaid 10% valimisnimekirja kantud Salme valla elanikest. Neist vastas valdade ühinemisele jaatavalt 29 protsenti ja eitavalt 71 protsenti ehk et kõigist valijatest vastas 3% „jah“, 7% „ei“ ja 90% jättis võimaluse arvamust väljendada kasutamata.

„Mis seisukohal on need 90%, kes rahvaküsitlusel ei osalenud, ei oska keegi prognoosida – kindlasti on nende hulgas nii pooldajaid kui vastaseid,“ arvas Raun.

Andrus Rauna kinnitusel võtab volikogu Rauna sõnul küsitluse tulemusi arvesse lõpliku otsuse vastu võtmisel. Volinikud on oma otsustes küll vabad, kuid kehtiv haldusreformi seadus tegelikult suurt valikuvabadust ei jäta.

„Kas ühineme vabatahtlikult ja saame kohaliku kogukonna jaoks midagi veel lisanduvate investeeringute kaudu ära teha või keeldume ja läbi sundliitmise jõuame samasse suurvalda, aga ilma investeeringutoeta,“ selgitas Andrus Raun.

„Nii et nii meil kui ka kõigil teistel volikogudel seisab ees keeruliste otsuste tegemise aeg, millele saame õiglase hinnangu anda alles aastate pärast.“

Lisaks Torgule ja Salmele ütlesid Suur-Saaremaale “ei” Pihtla vallas hääletamas käinud 37 inimest ehk 52,9 protsenti kõigist osalenuist.

Hääletusel ei osalenud Pöide elanikud, sest sealne volikogu pole nõustunud Suur-Saaremaa läbirääkimistel osalema. Pöide vallavanem Andres Hanso liitus aga 12 omavalitsusjuhi üleskutsega uue valitsuskoalitsiooni loojate poole peatada haldusreform. Tõenäoline tulevane peaminister Keskerakonna juht Jüri Ratas teatas aga esmaspäeval, et haldusreformiga minnakse edasi.

Eilse Saarte Hääle arvamusloos nentis endine Pöide vallavolinik Koit Kelder, et sel ajal, kui tulevane koalitsioon atra seab, peavad kohalikud volikogud tegema lähema poolteise kuu jooksul otsuseid, kuidas kohalikku elu korraldama hakatakse. “Kas näiteks Leisi volikogu asuks üldse ühinemise üle otsustama, kui teaks, et sund võib kaduda?”

Leisi volikogu esimees Andrus Kandimaa tõdes Saarte Häälele, et tõepoolest – Leisi esimene, vabatahtlik valik [Ida-Saare vald] on ära kukkunud, kohtuvaidlus pooleli ja valitsus vahetumas.

“Arvan, et Leisi volikogu pigem ei asuks praeguses olukorras ilma sunnita ühinemise üle otsustama,” osutas Kandimaa.

Print Friendly, PDF & Email