Tomas Tähe sõltuvus kirjatähest

TÄNULIK LUGEJA: Ajalugu on täis põnevaid detaile ja ammendamatul hulgal lähenemisnurki. Mustmiljon raamatutut ootab kirjapanijaid. Tomas Täht on teie tänulik lugeja. MAANUS MASING

TÄNULIK LUGEJA: Ajalugu on täis põnevaid detaile ja ammendamatul hulgal lähenemisnurki. Mustmiljon raamatutut ootab kirjapanijaid. Tomas Täht on teie tänulik lugeja.
MAANUS MASING

Pöide valla mesinik Tomas Täht loeb aastas läbi vähemalt sada raamatut – lugema kannustab teda soov saada uusi teadmisi ja maailma paremini mõista.

“Mul on see puue, et lugemine on lihtsalt nagu sõltuvushaigus, võid seda julgelt kirjutada,” ütleb Leisi külas elav mesinik Tomas Täht. “Kui mitte midagi muud ei ole, siis olen võimeline ka saatekava lugema.”

Raamatukogu abiga saab sõltuvust kirjasõnast leevendada ränki rahalisi ohverdusi kandmata, ehkki kaugeltki mitte kõik ihaldusväärne raamatukaupluste toretsevast valikust ei jõua laenutussaalidesse. “Olen mõnikord mõelnud, et raamatukogu ja raamatupoed võiksid kohad vahetada,” mui­gab Tomas.

Pettumus esimesest muinasloost

Tomase sõnul hakkas ta lugema enne kooliminekut. Elu esimene raamat “Kuidas mutt endale püksid sai” osutus aga pettumuseks, mille mõju oli kaugeleulatuv – lapsepõlves ei võtnud Tomas lugeda enam ühtegi muinas­juttu. Lünga täitis mees alles pärast oma pere loomist. Mis seal salata, muinasjutud on ühtaegu põnevad ja julmad. “Ehtsas vanas muinasjutus nalja ikka ei tehtud. Hundil lõigati kõht lõhki, topiti kive täis ja visati kaevu, no ei ole siin nalja,” toob ta näite.

Kõigele vaatamata sai Tomasest tänu lapsepõlves raamatukogus näppu sattunud värviliste kosmosepiltidega teaduskirjandusele suur raamatusõber, kes kooliaasta alguses isegi loodusloo- ja ajalooõpiku paari päevaga läbi luges. Tõsi, loetu meenutamine tunnikontrollis teda puuduliku hinde eest ei kaitsnud, sest aastaarvud jäid pähe õppimata. “Ütlesin, et need arvud on ju õpikus olemas, milleks ma neid pähe pean tuupima,” meenutab Tomas. “Siis tuli välja, et asi ei olegi nii lõbus.”

Nõukogude ajale iseloomulik suur kodune raamatukogu ajendas seni tehnikast ja ajaloost huvitunud     poissi 6.–7. klassis riburadapidi maailmakirjanduse klassikuid ette võtma. “Seal sai uurida elu, et misasi see ikkagi on,” meenutab Tomas.

Täispikk lugu ilmus laupäevases Saarte Hääles.

Print Friendly, PDF & Email