Üksmeelne kolmik või luik, haug ja vähk?

oravad

Isamaa ja Res Publica Liit, Sotsiaaldemokraatlik Erakond ja Keskerakond kavandavad uut valitsust. 17 aastat võimul olnud Reformierakond peab ilmselt leppima kohaga opositsioonis. Kas plaanitav koalitsioon on aga piisavalt üksmeelne ehk kas IRL-i, SDE ja Keskerakonna koostööst saab asja?

rity-roometsRity Roomets, Kuressaare elanik:

Kuna olen ise Reformierakonnas, siis tunnen, et pean neid ja nende vaateid toetama. Mina eelistaksin, et võimule jääks Reformierakond.

Arvan, et IRL-i, SDE ja Keskerakonna koostöö ei toimi. Nende vaated on ju totaalselt erinevad. Kui see koostöö toimiks, oleks muidugi väga tore.

Mõne asja puhul on Reformierakonnale tehtud kriitika põhjendatud, näiteks haldusreformi ja parvlaevaliikluse koha pealt.

kalev-lindKalev Lind, Kuressaare elanik:

Arvan küll, et on aeg proovida, kuidas töötab uus koalitsioon. Keskerakond on nii kaua opositsioonis istunud, aina lubanud, aga teinud pole midagi. Las nad nüüd teevad!

Reformierakonnale ma üle kahe hindeks ei annaks. Suurem etteheide on see, et Rõivasel on olnud otsustamise võimalus, aga ta ei tee kiireid otsuseid, mõtleb liiga kaua. Presidendikandidaatidega oli ju suur jama. Mul on selline tunne, et Rõivas laseb ka mõned juhused mööda. Räägiti ju palju suhetest Hiinaga, aga nüüd tegid lätlased asja niuhti ära ja päris hea kauba! Reformierakonna aeg on möödas.

Mis puutub sotsidesse ja Keskerakonda, siis nende vaadetes ja põhimõtetes lähevad paljud asjad kokku.

See, et Keskerakond on Venemaa-meelne, on reformikate pula. Ühtegi otsust pole ju Keskerakond teinud ja riigile pole ta kahju toonud. Mina leian, et Keskerakond on sama isamaaline nagu isamaalased ise. Las teevad koalitsiooni!

laine tarvisLaine Tarvis, endine riigikogu liige:

Mina arvan, et Reformierakonnal on aeg 17 aasta pikkusest tööst puhata. Nad on liiga kauaks võimu juurde jäänud. Kui vaadata, mis ühiskonnas toimub, siis paljusid asju püütakse lahendada poolikult. Võtame selle haldusreformi – seal on terve hulk eelnõusid veel puudu ja juba alustati. Muidugi on haldusreformi vaja, aga tuleks teha ikkagi tervikuna. Ka maksuseadusandlust on vaja parandada.

Oleks tõesti vaja, et need erakonnad, kui nad nüüd lähevad koalitsiooni, teeksid koostööd ja mõtleksid, kuidas riigile, mitte endale parem on.

See on samuti üle mõistuse, mis toimus Tallinna Sadamas. Riik on halb peremees, samal ajal lasti eraettevõtja põhja. Eks paistab, kui hea peremees see riik siis edaspidi on.

Võiks arvata, et SDE, Isamaaliidu ja Keskerakonna põhimõtted on liiga erinevad, aga kui kuulen IRL-i juhi sõnavõtte, on mul tunne, et äkki neist saabki asja. Kui nad kõik riigi huvid esimesele kohale seavad. Mitte mõne klanni huvid.

jüri saar ja tal pole vuntseJüri Saar, endine riigikogu liige, SDE:

Marju Lauristin on kirjutanud oma raamatus: demokraatia loogika on selles, et võimu juures olijad vahetuvad. Et see teine osa ühiskonnast, kes on kõrval olnud, saab mingi aja pärast ka võimu juurde. Eesti ühiskond on sellest normaalsusest natuke väljas – siin on üks erakond väga kaua võimul olnud.

Savisaare pärast ei tahetud Keskerakonnaga koostööd teha, aga nüüd on erakonnal uus juht ja tekivad uued võimalused.

Olen samuti seda meelt, et valitsuses seisab palju asju “riiuli peal” ega otsustata. Seda näitas ka Reformierakonna presidendi valimiste lugu – ei suudetud otsustada.

Kas SDE, Isamaaliit ja Keskerakond on piisavalt üksmeelsed, et koostööd teha, on praegu muidugi keeruline öelda.

Jaanus TamkiviJaanus Tamkivi, endine riigikogu liige, Reformierakond:

See, mis juhtus, oli ennustatav, aga ma ei oodanud, et need asjad sellise tempoga liiguvad. Minu jaoks on kõige suurem küsimus see, mismoodi seda koalitsiooni tehakse ja milline selle uue asja sisu ja eesmärgid on, see on praegu väga raskesti mõistetav.

Keskerakond alles valis endale uue juhi ja distantseerub natuke eelmisest poliitikast ja eelmisest esimehest. Aga see uus sisu ei paista täna kuidagi välja. Võtame või lepingu Ühtse Venemaa erakonnaga – mis sellest siis saab. Tundub, et nad selgelt sellest loobuda, seda tühistada ei taha, siis tekib küsimus, kuidas uus koalitsioon üldse võimalik on.

Meil on siis valitsus, kelle peaministri erakonnal on koostööleping Putini parteiga Venemaal.

Need küsimused tahavad kõik vastust saada, aga nüüd on juba teine avang mängitud. Kuidagi väga ülepeakaela käivad need asjad.

Selles, kas isamaalise IRL-i ja Venemaa-meelse Keskerakonna koostööst asja saab, ma natuke kahtlen. Need asjad välistavad teineteist või siis on inimesed oma põhimõtted täiesti kaotanud.

Kui see nii on, siis arvan, et IRL-i valijad karistavad neid veelgi – see reiting ei jää isegi selliseks, nagu see täna on.

See, et Taavi Rõivas ei taha tagasi astuda, on loogiline. Umbusalduse protseduur tuleb ju riigikogu saalis läbi viia. Need süüdistused tuleb peaministrile esitada, peaminister kui umbusaldatav peaks saama nendele vastata. Eks nüüd ole sotsiaaldemokraatide ja IRL-i jaoks suhteliselt ebamugav olukord – nad on ju ise olnud valitsuses.

Kui on SDE ja IRL-i ministrite valitsemisalas probleemid, siis tähendab ju, et tuleb iseennast umbusaldada. Riigikogus seda avaliku protseduurina läbi viia on nende jaoks suhteliselt ebamugav.

Tänase väljamängu juures on juba suhteliselt tõenäoline, et Reformierakond jääb üle pikkade aastate opositsiooni. Tagasiteed ma enam väga ei näe. Et keegi läheks Keskerakonnale veel üle pakkuma – arvan, et sellist lehmakauplemist ei tule.

Imre SooäärImre Sooäär, riigikogu liige, Reformierakond:

Kas koostööst asja saab – arvan, et ei maksa sündmustest ette rutata, natuke liiga vara on midagi ennustada. Me pole siiski näinud, kas valitsus suudetakse kokku panna –Keskerakonnas on ju teatavasti kaks leeri. Aga kui juhtub, siis jõudu neile! Ootame siis suuri tegusid.

Siiamaani pole paraku kuulnud ühestki suurest plaanist, mis loodav koalitsioon võiks nii oluliselt Eesti riigis paremini teha, et me näeksime juhtumas suuri asju. Kõik räägivad, aga siiamaani ei ole keegi öelnud, mis need suured asjad siis on.

Ajalugu näitab et selline kooslus pole seni midagi koos teinud. Väga keeruline saab vasakpoolses valitsuses olema IRL-il koos Keskerakonnaga, kelle lepingupartner on Putini partei. Kuidas nad ise sellega nõustuda saavad ja kuidas IRL seda oma valijatele seletab?

Nende retoorika oli siiamaani, et see on üks kõige olulisem teema Keskerakonna juures, mis välistab Keskerakonnaga koalitsiooni tegemise. Lisaks Savisaare-küsimusele. Nüüd äkki see ei ole teema. Millega nad seda seletavad? Siiani pole nende käest adekvaatset selgitust tulnud.

Kui mina oleksin IRL-i juht, oleks mu esimene nõudmine, et leping Putini parteiga tuleb lõpetada, enne ei saa juttugi olla.

 

 

Print Friendly, PDF & Email