ÜRO uus peasekretär: Kindla tegevuskavaga organisatsioonijuht

ÜKSMEELNE VALIK: Seekord saavutasid ÜRO julgeolekunõukogu alalised liikmed – USA, Venemaa, Suurbritannia, Prantsusmaa ja Hiina – haruharva esineva üksmeele, pooldades maailmaorganisatsiooni uue juhina portugallast António Guterrest. Peaassamblee kinnitas valiku 13. oktoobril. Guterres astub ametisse 2017. aasta alguses. HUFFINGTONPOST.COM

ÜKSMEELNE VALIK: Seekord saavutasid ÜRO julgeolekunõukogu alalised liikmed – USA, Venemaa, Suurbritannia, Prantsusmaa ja Hiina – haruharva esineva üksmeele, pooldades maailmaorganisatsiooni uue juhina portugallast António Guterrest. Peaassamblee kinnitas valiku 13. oktoobril. Guterres astub ametisse 2017. aasta alguses.
HUFFINGTONPOST.COM

Oktoobri keskel valiti ÜRO uueks peasekretäriks portugallane António Manuel de Oliveira Guterres, kes astub ametisse eeloleva aasta alguses. Varem on ta edukalt juhtinud ÜRO pagulaste ametit (United Nations High Commissioner for Refugees ehk UNHCR). Vaatlejate sõnul on Guterresel nüüd väga hea võimalus oma edukat karjääri jätkata.      

13. oktoobril kinnitas ÜRO peaassamblee Portugali endise peaministri António Guterrese organisatsiooni peasekretäriks. Kuni möödunud aasta lõpuni oli ta ÜRO pagulaste ameti ülemkomissar.

See oli aeg, mil algas meie planeedi ajaloo üks suuremaid rändekriise. Sõjalised konfliktid Süürias, Iraagis, Jeemenis ja Lõuna-Sudaanis viisid selleni, et põgenike üld-arv tänapäeva maailmas on praegu üle 60 miljoni inimese – ÜRO 70-aastase ajaloo vältel on see kõrgeim näitaja.

“Seetõttu on just praegu tähtsam kui kunagi varem näidata üles kannatlikkust, kaastunnet ja solidaarsust nende inimeste suhtes, kes on julma sõja tõttu kõigest ilma jäänud,” ütles António Guterres läinud aasta detsembris. “Kriisipiirkondi haaranud sõda on kas otse või kaudselt mõjutanud sadade miljonite inimeste elu – nii nende, kes on sunnitud vägivalla eest põgenema, kui ka nende, kes pakuvad pagulastele oma kodus ulualust ja kaitset.”

Rändeküsimuste asjatundja

Aastatel 1995 kuni 2002 oli António Guterres Portugali peaminister. Oma ametiaja jooksul saavutas ta majanduslikult nõrga riigi liitumise eurotsooniga. Lisaks viis ta katoliiklikus Portugalis läbi eduka referendumi abortide legaliseerimise küsimuses, millega teenis endale nii austajaid kui ka vihavaenlasi. Guterresele tehti korduvalt ettepanek kandideerida riigi presidendiks, millest Guterres iga kord keeldus.

Ajavahemikus 2005 kuni 2015 oli ta ÜRO pagulaste ameti ülemkomissar. Sel ametikohal õnnestus tal ametkonda ulatuslikult reformida, pälvides selle eest kõvasti kiitust.

Reformi üks eesmärke oli kärpida ametkonna teenistujate arvu 20 protsendi võrra. Seda kava tõlgendati erinevalt. Siiski õnnestus tal tõestada, et vaatamata töötajate vähenenud arvule suudab tema juhitav ametkond ellu viia kolm korda rohkem humanitaarprojekte. Kõik see võimaldas finantsraskustesse sattunud ÜRO-l raha kokku hoida ja samas abistada rohkem inimesi.

Täispikk lugu ilmus laupäevases Saarte Hääles.

Print Friendly, PDF & Email