Mitte kõikjal Euroopas ei voola tänavu veinijõed

VILETS SAAK: Moseli jõe maalilises orus ja naabruses asuval Ida-Prantsusmaal oli tänavuste halbade ilmade tõttu kehv viinamarjasaak. Seetõttu on neis piirkondades toodetud veine poeriiulitel lähitulevikus mõnevõrra vähem. EN.WIKIPEDIA.COM

VILETS SAAK: Moseli jõe maalilises orus ja naabruses asuval Ida-Prantsusmaal oli tänavuste halbade ilmade tõttu kehv viinamarjasaak. Seetõttu on neis piirkondades toodetud veine poeriiulitel lähitulevikus mõnevõrra vähem.
EN.WIKIPEDIA.COM

Saksa lehed kirjutavad, et tänavusuvine vilets ilm andis tugeva hoobi Prantsusmaa viinamarjasaagile, samas võimaldavat aga tänavune kesine saak teha väga head veini.

Asjatundjate sõnul tõotab tänavune viinamarjasaak kvaliteetset veini. Kuna saak jäi aga paljudes maades kesiseks, siis on ka sellest toodetud veini kogus mõnevõrra väiksem kui varasematel aastatel.

Euroopa Komisjoni (EK) hinnangul toodavad Euroopa Liidu liikmesmaad tänavu ligikaudu 166 miljonit hektoliitrit veini, mis on neli protsenti vähem kui möödunud aastal ja üks protsent vähem kui viimase viie aasta keskmine näitaja. Tagasimineku peamine põhjus on viinamarjasaagi järsk langus Prantsumaal.

Loovutab koha Hispaaniale

Juba kevadel sai Prantsusmaa põllumajandus tugevate ja kestvate sadude tõttu kannatada. Selle tagajärjel peaks Euroopa suuruselt teine veinitootjamaa tänavu tootma vaid 43 miljonit hektoliitrit veini. Nii vähemalt prognoosib EK. See on pea 10 protsenti vähem kui 2015. aastal ja kuus protsenti vähem viimase viie aasta keskmisest näitajast.

Vähem kui mullu suudab veine toota ka selle majandusharu kindel liider Itaalia. Tõsi, Itaalias on mullusega võrreldes tagasiminek vaid kaks protsenti. EK prognooside kohaselt peaksid itaallased tänavu tootma veidi enam kui 50 miljonit hektoliitrit veini, mis on siiski rohkem kui viimase viie aasta keskmine näitaja.

Möödunud aastast mõnevõrra rohkem peaks veini tootma Hispaania. Kui see prognoos täitub, siis mööduvad hispaanlased prantslastest ja jõuavad mahu poolest Euroopa veinitootjate pingereas teisele kohale.

Hispaania naaberriigil Portugalil pole tänavu aga üldse vedanud. Saksa ajakirjandus annab teada, et EK prognoosi kohaselt peaks veinitootmine Portugalis sel aastal vähenema koguni 20 protsendi võrra. Sellest hoolimata hoiab portveinide tootjariik Euroopas kindlalt viiendat kohta. Enam kui 20-protsendilist tagasiminekut saavad tunda ka Slovakkia, Tšehhi, Austria ja Sloveenia veinitootjad.

Langus Küprosel, tõus Rumeenias

Lisaks läheb tänavu kehvasti Küprose veinitootjatel. Ehkki absoluutarvude poolest pole tootmismaht saareriigis eriti suur, ulatub veini valmistamise ajalugu seal suisa antiikaega. Pealegi on Küprose veinid väga populaarsed turistide seas.

Täispikk lugu ilmus laupäevases Saarte Hääles.

Print Friendly, PDF & Email