Vaike Oper, Kärla valla esimene vallavanem sai 75 (5)

OPTIMISTLIK JUUBILAR: Eile võttis Vaike Oper vastu õnnesoove nii oma lähedastelt kui ka külaelanikelt.  MAANUS MASING

OPTIMISTLIK JUUBILAR: Eile võttis Vaike Oper vastu õnnesoove nii oma lähedastelt kui ka külaelanikelt.
MAANUS MASING

Eile võttis Mätasselja küla Saadu talu perenaine Vaike Oper vastu arvukaid õnnesoove nii telefoni teel kui ka neilt, kes lillesülemitega õueväravast sisse astusid. Taasloodud Eesti Vabariigi Kärla valla esimesel vallavanemal täitus eile 75. aastaring.

Pärnumaalt pärit Vaike valiti tollase Kärla külanõukogu esimeheks 1989. aastal. “See oli keeruline aeg. Raudne eesriie hakkas juba rebenema. Peagi saime tunda vabaduse tuuli,” meenutas juubilar. “Vald ei sündinud üleöö. Üleminekuaeg, mis oli iseenesest põnev, nõudis kindlate otsuste tegemist, omavalitsuse töös uusi lahendusi.”

Kärla valla eesotsas oli Vaike Oper 1996. aastani. “Mandrilt tulnud inimesena ei tundnud ma kohalikke olusid ja inimesi, ei teadnud kõiki külasid. Kuigi olin Saaremaal elanud 1972. aastast – aga siis töötasin linnas mööblitööstuse juhatajana,” rääkis Oper.

Maainimene sai Vaikest eelmise sajandi kaheksakümnendatel aastatel. Tollane Kärla ühismajandi juht Juhan Kuusk meelitas hakkaja naise Karujärve kämpingu perenaiseks.

Omavalitsusjuhina töötas Vaike ligi kaheksa aastat. Mida see aeg andis ja võttis? “Energiat võttis väga palju. Teadagi, reformid ei sünni iseenesest. Kõige raskem oli omandi tagastamisega,” meenutas Kärla esimene vallavanem üleminekuaega. “Sugulased läksid omavahel riidu. Vallavanemana pidin olema ka nii-öelda kohtuniku rollis. Saime oma meeskonnaga hakkama.”

Pärast vallavalitsuses töötamist oli Vaike Oper aastaid vallavolikogu liige.

“Pärast põlveoperatsiooni oli mul käimisega raskusi. Siis jäin koduseks. Kärla kortermajast kolisime Mätasselja külla 1995-ndal aastal. Metsad on siin ümberringi. Varem käisin tihti seenel ja marjul. Meil on väga tore küla. Tähistame koos tähtpäevi,” rääkis juubilar.

Aastakümnetega on Vaike Operist saarlane saanud. “Majapidamine on suur. Elan üksinda. Elukaaslane lahkus taevastele teedele üheksa aasta eest. Tütar ja tütretütar tegid mulle üllatuse, saabudes Tallinnast koju juba eile õhtul. Tuba on külalisi täis ja see teebki heameelt,” toonitas Saadu talu perenaine.

Juubelitervitustega ühinevad ka Saarte Hääl ja Kadi raadio.

 

Print Friendly, PDF & Email