Poolakas kinkis fantoomjahi Saaremaa merepäästjatele (6)

KINGITUS: Tomasz Kubacki kinkis oma Saaremaale putkanud jahi siinsetele vabatahtlikele merepäästjatele. Kingi võttis vastu Koit Kull. 2x ERAKOGU

KINGITUS: Tomasz Kubacki kinkis oma Saaremaale putkanud jahi siinsetele vabatahtlikele merepäästjatele. Kingi võttis vastu Koit Kull.
2x ERAKOGU

Septembris silmasid saarlased Elda poolsaare tipus meeskonnata jahti, mis oli Saaremaa randa triivinud Leedu lähistelt. Kuna laev oli suuna siiapoole võtnud, siis siia ta poolakast omaniku otsusel jääbki.

Tegu oli Poola lippu kandva jahtlaevaga Maus, mille meeskond Leedu rannikul evakueeriti. Jaht jäi aga merele triivima. Läinud kuul, kui alus Saaremaa rannikult leiti – leidja oli samuti merepäästjate ridadesse kuuluv Agne Peetersoo –, käis jahi poolakast omanik Tomasz Kubacki siin ning otsus Maus Saaremaa vabatahtlikule merepääste seltsile kinkida sündis kiiresti.

Vedu olnuks kallis

Kubacki tõdes, et jahiga tekkis umbes poolteist kuud tagasi probleem teekonnal Klaipedast Gdanski. “Mast murdus ja probleem oli suur,” tunnistas poolakas. “Edastasime mayday-hädaabikutsungi ja Saksa sõjalaev võttis jahi meeskonna pardale, kuid alus jäi triivima,” rääkis Kubacki.

Nõnda uitas fantoomjahina tuntud Maus Läänemerel omapäi kaks nädalat, enne kui Eesti piirivalve võttis Kubacki kui jahiomanikuga ühendust ja andis teada, et Maus on Saaremaal. Kubacki tuli kohale, kuid aluse transportimisega tekkisid tõrked.

Jaht asus maismaal ja seega muutus rahaliselt küsitavaks, kuivõrd mõistlik on alus Poola vedada. “Selle kohaletoimetamine mööda maad läinuks väga kalliks,” selgitas Kubacki. Nõnda otsustaski ta jahi kinkida Saaremaa vabatahtlikele merepäästjatele. “Ma pole mingi rikas mees, kes niisama kõigile jahte kingiks, kuid rahalises mõttes oli see mõistlik otsus,” märkis ta.

Kubacki sõnul pole Maus küll vana, aga samas pole see enam ka uus. “Selle transport Saaremaalt Poola läinuks maksma pea sama palju, kui jaht väärt on,” nentis ta. “Kuid mul on väga hea meel, et see jõudis meeste kätte, kes saavad sellega Saaremaal midagi kasulikku teha,” rõõmustas Kubacki.

Saaremaa vabatahtliku merepääste seltsi juhatuse liikme Koit Kulli kinnitusel on see neile väga suur kingitus ja sellist siirast žesti poleks nad julgenud uneski loota. Ometi see juhtus ja selle eest ollakse poolakale südamest tänulikud.

Selts plaanib jahti pärast selle kordategemist kasutada õppealusena, samuti saaksid seda ehk kasutada noored purjetajad. “Hakkame noori merepäästjaid välja koolitama, samas on võimalik seda jahti õppustele kaasata. Kuna Läänemerel juhtub jahtidega palju erinevaid situatsioone, siis on see täpselt paras purjekas, et neid situatsioone läbi mängida,” rääkis Kull.

Vajab veidi tööd

Seltsil on üle 60 liikme ja kõigil merepäästjail, kes oma elu teisi päästes vabatahtlikult ohtu panevad, on endal kodus pere. Nõnda on üks mõte jahiga seotult ka see, et kui alus korras ja õppusi parasjagu ei toimu, saaksid liikmed ka oma peredega meresõitu teha. Igal juhul kasutame seda seltsis kõigil parimail eesmärkidel, kinnitas Kull.

Praegu seisab alus Lõmala sadamas ja parandamist vajab nii selle mast kui ka taglastus. Samuti sai kiil veidi viga, kui alust madalikult lahti sikutati, ja ka jahi kere tahaks pisut värsket värvi. Samas ei ole jahi kordategemisega nii põletavalt kiire, et sellega peaks kohe pihta hakkama. Jahi korrastamisega tehakse algust kevadel.

 

Print Friendly, PDF & Email