Heino Kommel saab 75

KODUS KANAARILINDUDEGA: “Igal päeval kuulan nende kontserti,” viitab meremees Heino Kommel kodus elavatele lindudele.  MAANUS MASING

KODUS KANAARILINDUDEGA: “Igal päeval kuulan nende kontserti,” viitab meremees Heino Kommel kodus elavatele lindudele.
MAANUS MASING

Viinakuu viimasel päeval 75 aastat tagasi sündis Pöide mail Mui külas Kommeli peres poisslaps, kellele pandi nimeks Heino. Suuremaks sirgudes vaatas Heino üha sagedamini mere poole. Nii nagu paljud Saaremaa poisid, unistas ka tema meremehe elukutsest. Pärast põhikooli lõpetamist 1956. aastal viiski ta dokumendid Tallinna kalandustehnikumi.

“1960. aastal lõpetasin kooli ja riiklik komisjon suunas mind Eesti kalapüügi ekspeditsioonide baasi. Esimene reis oli Kaug-Põhja. 1962. aasta novembris suunati mind Kuuba ekspeditsioonile. Kuuba kriis ei olnud veel lõppenud. Meie õpetasime kuubalasi kala püüdma,” meenutas pika staažiga meremees.

Eelmise sajandi seitsmekümnendate algusaastatel tuli Heino Saaremaale tagasi.

Õppinud püügimeistrile pakkus tööd Saare Kalur. “Käisime traallaeva Orissaare vastu võtmas ja jäingi sellel alusel aastateks merd sõitma. Esimesed Aafrika reisid tegime selle laevaga. Püüdsime Angolas kala,” võttis traalimees kaugpüügi lühidalt kokku.

Heino sõnul tegi Saare Kaluri tollane esimees Aldur Pitk talle ühel heal päeval ettepaneku võtta püünistetsehhi juhtimine ajutiselt enda peale. Heino nõustus. Elus on aga tihti nii, et ajutine asi võib muutuda väga pikaajaliseks. Nasva püünistetsehhi juhatajana töötas nüüdne juubilar 14 aastat.

“Ilma on nähtud ja tööd on tehtud. Praegu enam väga mere äärde ei kipu. Mõlemad pojad, nii Kutt kui ka Tiit, on samuti pooleldi merega seotud. Kutt on purjetaja ja Tiit ehitab Jaapanis laevu,” tundis Heino poegadest heameelt.

Vanavanemate rollis on Heino ja ta kaasa Hille samuti. Elutoa seinal on aukohal Kuti pisitütre foto.

Õnnesoovid juubilarile ka Saarte Hääle ja Kadi raadio poolt!

 

Print Friendly, PDF & Email