Liival on varsti uksi avamas kohaliku toodangu keskus (2)

TÖÖTAJAID VAJA: Projektijuht Ago Nurmberg on keskusel olemas. Teenindav personal ja käitlejaid on puudu. MAANUS MASIng

TÖÖTAJAID VAJA: Projektijuht Ago Nurmberg on keskusel olemas. Teenindav personal ja käitlejaid on puudu.
MAANUS MASING

Muhu südames on valmis uksi avama värske kohaliku lihakraami kauplus ja kohvik. Puudu on vaid inimesed, kes tahaksid töötada lihakäitluses ja teenindajatena, aga ka keskust juhtida.

Uude keskusesse tuleb kohvik, kohapeal toodetud-käideldud toodete kauplus, lihakäitluse, koolitusruumid – eesmärk on kohalikust, nii muhu kui -saaremaisest toorainest valmivad kohapeal tarbitavad ning kaasamüüdavad tooted. Nõnda on keeruline keskusele esiti ühest nimegi anda, ent kuna põhimärksõna on “liha”, võiks seda tinglikult nimetada kohaliku liha keskuseks.

Eelistatud on seejuures veise- ja lambaliha ning neist valmistatud tooted. Mõningad kokkulepped on kohalike veise- ja lambakasvatajatega juba sõlmitud.

Suurim kitsaskoht

Asja käimalükkamise taga on ettevõtja Kalev Raidjõe. Idee selline keskus püsti panna tuli osalt sellest, et ta ise peab hobikorras lihaveiste tõuaretuskarja. Samuti on ta pere toidusektoriga pikemalt seotud olnud, seega päris õhust uue ettevõtte mõte ei tulnud.

Otse Liiva Konsumist üle Kuivastu maantee asuvas kenas kollases hoones on sisse seatud nii kaupluseruumid kui ka kohvik, seega elu võiks nn kohaliku liha keskuses käima minna kasvõi kohe, kui töötajad leitud ja koolitatud ning kooskõlastused veterinaar- ja toiduametiga olemas. Vaja oleks vähemalt viit inimest, seda madalhooajaks.

Raidjõe sõnul on praegu Saare maakonna teenindussektoris tööjõudu vajava ettevõtte käimalükkamise kõige suurem kitsaskoht just töötajad. “Kui asutada ettevõte, mis pole suur ja peaks eristuma, spetsialiseeruma ning kandma endas mingit missiooni, siis sellise ettevõtte töötajad peavad olema rohkem nagu pereliikmed,” selgitas Raidjõe. “Nende sisseelamine nõuab selgelt rohkem aega ja see ettevõte võtab ju lausa nende inimeste näo. Seepärast ei saa unikaalsemad ettevõtted lubada endale suurt kaadrivoolavust ja inimeste tööle võtmine peab olema tehtud kaalutlevalt.”

Raidjõe märkis, et palju räägitakse, kuidas noored ei jää saarele püsima, lähevad mandrile ja välismaale. “Paraku on just noorem seltskond see, kes on käinud mujal ja näinud rohkem, saanud kogemusi, tõstnud enda jaoks elustandardeid. Vaja on vaid, et nad naaseksid ja leiaksid rakendust saartel nii, et nad oleksid õnnelikud ja saaksid ennast ka töiselt teostada,” tõdes ta. Peamine takistus on teenindus­ettevõtete hooajalisus.

Raidjõe on seda meelt, et ettevõtjad vajavad sellistesse uutesse algatustesse rohkem initsiatiivikaid inimesi, kellel on oma arvamus ja on nõus võtma vastutuse. “Kui ettevõtja peab iga päev tööülesandeid ette andma, nende täitmist kontrollima ja ise uusi ideid genereerima, siis ta ettevõtted ei arene, vaid tammuvad kohapeal.”

Raidjõe on tänulik inimestele, kes on siiani osalenud Liiva küla keskuse rekonstrueerimises, sest ilmselgelt on nad seda teinud armastuse ja hoolivusega.

Annab parima

Peamine komistuskivi on muidugi seadustest tulenevad normid ja regulatsioonid, mida järgima peab ja mida on rekonstrueeritavate objektide puhul ettevõtja sõnul kohati väga keeruline täita. “Kuid tuleb anda endast maksimaalne, teha kõik selleks, et vastata neile nõuetele, sest igasugune ümbertegemine on lisaaeg ja -kulu,” kinnitas ta.

Käitlemise ja köögipoole võiks uues keskuses käima lükata juba detsembris, arvas Kalev Raidjõe. Kõik sõltub aga siiski puhtalt sellest, kui kiiresti töötajaskond kokku saab. Maja, kus tegevus käima läheb, on ettevõtja sõnul üle saja aasta vana ja rekonstrueeritud. Talle teadaolevalt on see ajalooliselt olnud Liiva keskuse kõige esimene elumaja.

Et tegu on Muhu valla kinnisvaraga, jagub ettevõtjal valla aadressil kiidusõnu ohtralt. “Kõik omavalitsuse töötajad on sellises asjaajamises olnud väga kaasaaitavad,” kinnitas Raidjõe.

Print Friendly, PDF & Email