Milvi Kundrats – inimhingede tundja

 

LOODUSEGA SINA PEAL: Milvi Kundrats ammutab energiat loodusest. Sõmera kodu asubki looduse rüpes ja sellest tunneb 44 aastat Saaremaal elanud tohter heameelt.  AARE LAINE

LOODUSEGA SINA PEAL: Milvi Kundrats ammutab energiat loodusest. Sõmera kodu asubki looduse rüpes ja sellest tunneb 44 aastat Saaremaal elanud tohter heameelt.
AARE LAINE

Kui Milvi Koosapoeg 51 aastat tagasi Põlva keskkooli lõpetas ja Tartu ülikoolis arstiteadust tudeerima asus, ei osanud Moostest pärit neiu arvatagi, et diplomeeritud tohtrina terendab tal ees aastakümnetepikkune tööpõld Saaremaal.

Järgmise aasta talvel ühe ümmarguse verstapostini jõudev rõõmsameelne inimhingede tundja Milvi Kundrats, kes Sõmeral töötanud arstina, peaarstina, asutuse direktorina ja veel mitmes ametis, saab tuleval aastal tähistada oma tööjuubelit. 1972. aastal alustas ta Sõmera sanatooriumis arstipraksist. Aastake läks veel aega internatuuris ennast täiendades. Siis ta tuli, et jääda.

Milvi ütleb, et ta tädi oli see, kes soovitas noorel sugulasel arsti elukutse valida. “Kõige suurem “süüdlane” on mu pedagoogist tädi, kelle sõbrannad olid hambaarstid ja -tehnikud. Tädi meelest on hästi teenivad hambatohtrid igal pool au sees,” toob Milvi välja ühe põhjustest, miks ta arstiteaduskonna valis.

Hambaarsti noorikust ei saanud. Seda ametit ei pidanud ta sobivaks. Sugulase räägitu pani aga Milvi peas mõtte õppida arstiks idanema. “Pärast keskkooli oli asi selge – kindlasti arstiteaduskonda, aga mitte hambaarstiks. Valisin raviosakonna. Hambaarsti minust ei saanud, psühhiaater küll,” märgib Milvi.

Saatuslik terviserike

Aga miks psühhiaater? Saatuslikuks sai ta enda terviserike. Eelviimasel kursusel tuli tudengil minna patsiendina operatsioonilauale. Pärast oppi ei soovitanud tohtrid tulevasele kolleegile pingelist tööd, öövalveid ja muid sarnaseid asju. “Ma ei tohtinud sauna minna, raskemat asja tõsta ja ei tea mida kõike veel. Ütlesin professor Ernst Raudamile, meie dekaanile, et siis peate mind klaaskappi panema, ei ole mõeldav mitte midagi tehes elada,” tõi nüüdne tunnustatud tohter esile.

Ülikooli lõpetamisel soovitasid suunamiskomisjoni liikmed diplomeeritud arstile tööd laboratooriumis või kopsutuberkuloosi sanatooriumis.

“Laboriarstiks ma ei tahtnud, kuna olen energilise loomuga, jäi üle psühhiaatria. Taageperas oli sanatoorium, seal aga olid arstide kohad täidetud. Öeldi, et lähed ajutiselt Saaremaale.” Lõikuskuu esimesel päeval 44 aastat tagasi vormistati saarlase Kaljo Kundratsiga abiellunud Milvi Kundrats Sõmera kopsutuberkuloosisanatooriumi psühhiaatriks.

Täispikk lugu ilmus laupäevases Saarte Hääles.

Print Friendly, PDF & Email