Kas häkkerite sissetung USA hääletussüsteemi on võimalik?

KES KEDA? USA seekordsete presidendivalimiste peamised kandidaadid on Donald Trump ja Hillary Clinton. Arvutiasjatundjate arvates on aga valmiste varjukülg see, et käimasolevate debattide käigus on tehtud katse seada kahtluse alla eelseisvate valmiste läbiviimise ausus. USA-ELECTION-RESULT.COM

KES KEDA? USA seekordsete presidendivalimiste peamised kandidaadid on Donald Trump ja Hillary Clinton. Arvutiasjatundjate arvates on aga valmiste varjukülg see, et käimasolevate debattide käigus on tehtud katse seada kahtluse alla eelseisvate valmiste läbiviimise ausus.
USA-ELECTION-RESULT.COM

Hiljaaegu näitas Saksa telekanal Deutsche Welle (DW) saadet, kus Ameerika arvutiasjatundjad arutlesid teemal, kuivõrd kaitstud on küberrünnakute eest USA elektroonilised hääletussüsteemid, ja mida taotlevad need, kes räägivad valmissüsteemi ebapiisavast turvalisusest.

Viimastel nädalatel on Ameerika Ühendriikide valmiskampaania käigus üha sagedamini esile kerkinud kartus, et mõnede välisriikide luureteenistustel on häkkerite abil võimalik võltsida 8. novembril toimuvate valimiste tulemusi. Kui kurikaeltel õnnestus sisse murda USA Demokraatliku Partei serveritesse, siis leidub rohkesti neid, kes tõsimeeli usuvad, et sissetung on võimalik ka elektroonilisse hääletussüsteemi.

Veel enam on tavaameeriklaste ärevustunnet süvendanud fakt, et mitmete tuntud IT-julgeoleku spetsialistide arvates on USA-d tabanud küberrünnakute taga eelkõige Venemaa. Putinliku Venemaa osalust küberrünnakute korraldamisel kahtlustab ka üks presidendivalimiste peamine kandidaat – Hillary Clinton.

Vaja on sadu tuhandeid häkkereid

Samas väidavad aga arvutispetsialistid, et ameeriklaste kartused on paljuski liialdatud. Need olevat tekkinud eelkõige seepärast, et tavainimestel lihtsalt pole elektroonilistest protseduuridest piisavalt teadmisi. “Sissemurdmine Demokraatliku Partei või mõne suurema kompanii, näiteks Sony, e-posti serverisse on hoopis midagi muud, kui sissemurdmine riiklikku hääletussüsteemi,” ütles vestluses DW korrespondendiga Washingtonis asuva valimisinnovatsioonide ja -uuringute keskuse (ingl k Center for Election Innovation and Research ehk CEIR) juhataja David Becker. Erinevalt e-posti serveritest, kus häkkeritel on tegemist üksikute rünnakuobjektidega, on USA hääletussüsteemid tugevasti detsentraliseeritud. “Veel enam, ükski neist süsteemidest ei oma ühendust internetiga,” rõhutas ekspert.

“Ameerika Ühendriikides on ligikaudu 10 tuhat territoriaalset valimispiirkonda ja 50 eraldi osariiki. Vastutust valimiste turvalise läbiviimise eest kannavad administratiivsed maapiirkonnad ja linnad,” selgitas Becker. Tema sõnul raskendab võimalike häkkerite tegevust veel ka fakt, et erinevates piirkondades kasutatakse kümneid erinevaid hääletamissüsteeme.

Täispikk lugu ilmus laupäevases Saarte Hääles.

Print Friendly, PDF & Email