Merekaru Kaarel Niine – 75 (1)

kaarel-niine

Täna tähistab merekaru ja kauaaegne Roomassaare sadama kapten Kaarel Niine 75. sünnipäeva.

Niine eestvedamisel hakati juba 1970. aastatel aktiivselt tegelema noorte mereringi ja purjetamise edendamisega. Tema algatusel rajati Nasva sadamasse jahtklubi, mille ümber koondus hulk purjetamishuvilisi noori.

“Paljud kiruvad seda vene aega, mina ka, aga vähemasti purjetamisele, millega me toona tegelesime, poleks ühegi teise võimu ajal saanud nii head tuge ja tingimusi ning rahalisi ressursse. Isegi Saksa treenerite silmad läksid suureks ja nad küsisid, kas sotsialism on tõesti nii hea. Tuli öelda, et see on paraku küll ainukene koht, kus see headus avaldub,” rääkis Niine Saarte Häälele.

Üle 27 aasta merd sõitnud Niine ütles, et heameelt tuleb tunda selle üle, et tervis on jätkuvalt lahinguvalmis, ja kahetseda seda, mis elus tehtud, pole tal mingit põhjust. “Jalajäljed on Aafrikas ja mitmes kohas mujal maha jäetud,” märkis ta.

Saaremaal on Niine olnud Kasse paaditööstuse käivitamise juures, taasiseseisvumise järel on ta Saksamaalt autosid ja televisioonitehnikat Eestisse toonud. Kapitalismi kõige teravamaid hambaid sai laevamees tunda sajandivahetuse eel Ghanas, kuhu kokkuvõttes jäi terve traallaev.

Järgnevad aastad kuni tänaseni on Niine pühendanud Roomassaare sadamale, mis juubilari sõnul “võtab viimase tossu välja”. Niine on olnud aastail 1996–1999 linnavolikogu liige, 2012. aastal tunnustas maavalitsus teda teeneteplaadiga.

 

Print Friendly, PDF & Email