Liikumatu pandi Kuressaare animapäevadel liikuma

TÖÖTOAS: Kuressaare ametikoolis multimeedia kujundamist õppivad Hely Blumenfeldt ja Kristiina Varimets loovad animatsiooni.  LAURI SALUVEER

TÖÖTOAS: Kuressaare ametikoolis multimeedia kujundamist õppivad Hely Blumenfeldt ja Kristiina Varimets loovad animatsiooni.
LAURI SALUVEER

Kuressaare IV animapäevadel meisterdati nukke ja puhuti neile hetkeks ka hing sisse.

MTÜ Nukufilmi Lastestuudio projektijuht-koordinaator Eva Kristjuhan ütles Saarte Häälele, et Kuressaare IV animapäevadega jäid korraldajad üldiselt rahule. “Meil oli hea meel, et töötubadesse nii palju inimesi tuli ja et õpetajate töötoas on igal aastal mõned samad näod, kellele see koolitus on oluline,” märkis ta. Tänavu täiendati õpetajate oskusi nukumeisterdamise alal. Kahe päeva jooksul õpiti nukule karkassi ehitama, n-ö liha luudele panema ja samuti nuku animeerimist (st pilthaaval elutut filmides näiliselt elustama).

Mitmendat aastat järjest osales õpetajate koolitusel ka Kuressaare noorte huvikeskuse direktor Arnek Grubnik. “Animatsioon on mul vana hobi,” kinnitas ta ja lisas, et igapäevaselt ta sellega tegeleda küll ei jõua, kuid animapäevadest üritab alati osa võtta. Grubniku sõnul saab koolitusel õpitut rakendada ka noortetöös. “Oluline on idee, fotoaparaadi ja statiivi olemasolu. Kõik ülejäänu on juba võimalik,” selgitas ta.

Seda, et animatsioon noortes huvi tekitab, näitab ka asjaolu, et kõige suurema osalejate arvuga töötoaks osutus lastele mõeldud nukumeisterdamise töötuba. “Ma arvan, et lastel on huvi proovida ise multikat teha, mida nad muidu ekraanilt näevad. Lisaks on lastel kindlasti rohkem julgust mängida, luua ja katsetada,” rääkis Eva Kristjuhan. Ta lisas, et lapsed õnneks ei muretse liialt selle pärast, kuidas nende joonistatud lill või plastiliinist voolitud meretegelane teistele meeldib. “Looming on ju suuresti nagu mäng ja lapsed pole kaotanud oskust mängida,” märkis ta. Lastele, õpetajatele ja noortele mõeldud töötubasid viisid läbi Nukufilmi lastestuudio pikaaegsed juhendajad Sondra Lampmann, Erik Alunurm ja Norras asuva Volda ülikooli animatsiooniosakonna juhataja Andres Mänd, tehnilise poolega oli abiks Lauri Saluveer Kuressaare ametikoolist.

Väga huvitavaks kujunes ka 3D-animatsiooni spetsialisti Heiki Lutsu autoriõhtu, kus ta tutvustas näidete abil digitaalse vedeliku loomise protsesse ja põhimõtteid. Üllatava asjaoluna tõi Frost FX stuudio üks omanikke välja, et enamasti on nende kliendid väga “tilgateadlikud”. Nimelt võib reklaamides tihtipeale näha karastusjoogipudeleid, mis on varustatud säravate tilkadega. Niisugused tilgad ei ole aga kaugeltki juhuslikud, vaid reklaami tellijatel on oma nägemus sellest, kuidas need täpselt peaksid välja nägema.

Animapäevadel näidati Kuressaare kultuurikeskuses ka mitmeid filmiprogramme, mis andsid ülevaate sellest, kui erinevalt saab animatsioonis pildikeele loomisele läheneda.

Print Friendly, PDF & Email