Kabetajad võistlesid Iecavas

Laupäeval Lätis peetud 33. Iecava rahvusvahelise kabeturniiri reglementi oli sel aastal muudetud. Teineteiselt võtsid Ševeningeni süsteemis turniiril mõõtu Läti ja Eesti 10-liikmelised võistkonnad (8 meest ja 2 naist).

Ševeningeni süsteemis mängivad ühe võistkonna liikmed järjekorras teise võistkonna kõigi liikmetega. Mõtlemisaja järgi oli võistlus kiirturniir: 15 minutit partiile pluss 3 sekundit iga käigu eest.

Kuigi võistluse nimekaim osavõtja suurmeister Arno Uutma mängis Eesti võistkonnas, oli mitme tugeva meistriga (Talivaldis Rumitis, Vitali Kravtsov, Janis Štals, Regina Pironen) esindatud Läti ilmselge favoriit, mida esimesed voorud ka kinnitasid.

Pärast kolmanda vooru 2 : 8 “sauna” tuli küll korraks mõte, et oli meil õige tarvis Iecavasse peksa saama minna… Hiljem asi siiski paranes ja kolmes voorus kümnest olid eestlased edukamad. Kokkuvõttes kindel võit 56,5 : 43,5 Lätile, aga Eesti jaoks siiski enam-vähem viisakas lõppskoor.

Individuaalselt oli parim Rumitis 8,5 punktiga 10-st. Uutma läks tema vastu võitu jahtima mitte päris korrektses variandis ning suurte kogemustega vastane karistaski teda riskantse mängu eest. Rumitis omakorda sattus selgesse kaotusseisu Algo Laidvee vastu, kuid viimane eksis otsustaval momendil ja nõnda tuli võidu asemel kaotus. Uutma ja ülivõimsalt parim naiskabetaja Pironen kogusid 8 ning meestest kolmandaks tulnud Kravtsov 7,5 punkti.

Eestlastest jõudsid plussi veel Laidvee (6 punkti, 6. koht) ja meeldiva üllatusena Lõuna prefektuuri kõrge politseiametnik Kaido Raidla (5,5 punkti, 7.–8. koht).

Saarlaste Jaan ja Ivar Truu panus jäi tagasihoidlikuks. 3,5 punktiga jagasid nad koos lätlase Ivars Maurinšiga 12.–14. kohta, edestades siiski üht Läti ja üht Eesti kabetajat.

Jaan Truu

Print Friendly, PDF & Email