Väärt vestlusi väärikatega

KOOLIVENNAD: Erinevalt kooliklassist, kus noormehed tagaridadesse kipuvad, istuvad väärikad härrad väärikate ülikoolis esireas – (vasakult) Toivo Jürisson, Lembit Ots, Rein Jakobson, Jannu Holsting. MAANUS MASING

KOOLIVENNAD: Erinevalt kooliklassist, kus noormehed tagaridadesse kipuvad, istuvad väärikad härrad väärikate ülikoolis esireas – (vasakult) Toivo Jürisson, Lembit Ots, Rein Jakobson, Jannu Holsting.
MAANUS MASING

Väärikatena väärikate ülikooli on oodatud eelkõige inimesed, kelle vanus on ületanud 50. eluaasta piiri. 6. oktoobri hilisel pärastlõunal asutan minagi, kes ma paari-kolme aasta jagu vajaliku verstaposti ületanud olen, end väärikate ülikooli õppeaasta avaloengule.

Saaremaa ühisgümnaasiumi juurde jõudes näen majast välja lipsamas veel viimaseid koolilapsi ja maja poole sammumas õpilaste vanaemasid-vanaisasid, aga võib-olla ka vanavanaemasid-isasid ja nende eakaaslasi. Rahvast voorib juurde igast kooli juurde suunduvast tänavast.

Esimesena näen tuttavatest koolimaja väravast sisse kiirustamas esimese loenguõhtu lektorit, riigikogu liiget Urve Tiidust. Vahetame kiirustamisi tervitused ja paar sõna. Lepime kokku, et räägime pärast loengut.

Koolimajas sees tuleb ühena esimestest vastu Maie Meius, väärikate ülikooli eestvedaja kõik need aastad. “Kui palju inimesi sel aastal registreerunud on?” pärin uudishimulikult, sest meie ümbruski kihab kooli aulasse tõttavatest inimestest.

Tulge kõik õppima!

“266, vähemalt sellist arvu olen täna kasutanud. Eks osalejate arv korrigeerub lähiajal, mõni tuleb veel juurde ja igast loengust mõni ka puudub,” vastab Maie ja proovib samal ajal kõrvalt möödaruttajate ja ligiastujate sooje tervitusi vastu võtta. “Siia saali ju mahub, miks siis inimestele ei öelda,” lisab ta. “Tulge kõik õppima!”

Saaremaa ühisgümnaasiumis on väärikate ülikool esimest hooaega. Senised ruumid jäid soovijate suure hulga tõttu lihtsalt väikeseks. Eelmistel aastatel kasutati täiskasvanute gümnaasiumi saali, kuhu mahub kuni 200 inimest, aga sel aastal on kuulajaid üle poolesaja rohkem. “Nüüd saavad kuulama tulla ka sama kooli õpetajad, kui aega ja huvitava teema leiavad,” lisab Meius.

Küsin, kas möödunud viiest õppeaastast on midagi eriliselt meelde jäänud. “Rõõm, et inimesed tulevad rõõmsa meelega, ikka suunurgad ülespoole,” kostab Meius. “Nagu üks lektoritest Tiina Tanbaum ütles, et sünniaasta on ainult number passis, kuid kõvaketast tuleb uuendada.”

Täispikk lugu ilmus laupäevases Saarte Hääles

Kaie Saar

Print Friendly, PDF & Email