Mida varem, seda parem (4)

kairit lindmäe (5 of 6)“Iga haiguse korral on oluline märksõna varane avastamine,” rõhutab käimasoleval vähinädalal MTÜ Saaremaa Vähiühing juhatuse liige Kairit Lindmäe. “Keegi meist ei peaks kuulma, et oleme jäänud hiljaks ja võimalusi midagi teha ei ole enam kuigi palju.”

Aeg-ajalt jõuab meieni erinevate vähivormide avastamise statistika, kus on ära toodud protsendid ja vanuseline jaotus. Sageli tõdeme seda infot lugedes, et meid see teema ei puuduta ega pea vajalikuks pikemalt süveneda. Tegelikult on numbrid aga väga kõnekad ja teave, mida meile sealt jagatakse, just meile oluline.

Peaksime üha sagedamini võtma endale aega, et mõelda oma tervisele ja märgata oma keha märguandeid. Me ise oleme oma keha eksperdid. Me teame, mis on meie kehas muutunud. Kui see meid häirib või tundub meile kuidagi vale, siis on väga oluline sellele kohe reageerida ja mitte jääda ootama, et küll see mööda läheb. Me ei tohi leppida suureneva vanuse tõttu kehas toimuvate muutustega. Vanuse suurenemisega ei kaasne konkreetsed haigused. Ka eakas võib olla ja peabki olema terve. Haiguse põhjus ei ole vanus, põhjus on mujal.

Iga haiguse korral on oluline märksõna varane avastamine. Paraku ei taha me oma tervist silmas pidades järgida vana tarkust “Mida varem, seda parem”. Arsti konsultatsioonil käimine pole paljude jaoks just meeldiv kogemus, aga arst on ekspert, oma ala professionaal. Me peame teda usaldama. Kui teeme oma arstiga koostööd, on ka meie tervis korras. Kui saame ravi, siis see paraneb.

Tänapäeval on suurepärased võimalused oma tervist kontrollida ja terviseriske maandada.

Vähiennetusega seoses vurab mööda Eestit ringi erinevaid busse, kus tehakse uuringuid nii naistele kui ka meestele. Naistele tehakse mammograafilisi uuringuid juba 2002. aastast ja õnneks on selle võimaluse kasutajate hulk aastatega kasvanud.

Tänu viimase “Jõulutunneli” ja Eesti vähiliidu toele sai sel aastal liikuma kaks kauaoodatud bussi. Üks on mobiilne nahakasvajate diagnoosimise kabinet, teine aga äsja alustanud mobiilne androloogiakabinet. Selles tegeletakse vaid meeste tõbede ja muredega: eesnäärmehaigused, seksuaalhäired, meeste üleminekuiga, hüpogonadism, viljatus, sugutrakti ägedad ja kroonilised põletikud, kõik peenise- ja munandikoti haigused, meeste rinnahaigused.

Eesnäärmebussis on ultraheliaparaat eesnäärme uuringuteks, kehaanalüsaator, millega saab mõõta kliendi kaalu, pikkust, lihasmassi, rasvaprotsenti, bioloogilist vanust ja muid spetsiifilisi näitajaid. Samuti on seal uriinivoolu mõõtmise aparaat, analüsaator ja palju muud. Kabineti varustus on samasugune, nagu on Tartu ülikooli kliinikumi meestekliiniku Tallinna ja Pärnu filiaalis.

Inimesi kutsutakse vastavalt sünniaastale sõeluuringutele, et ennetada rinna-, emakakaela- ja jämesoolevähki. Sõeluuring võimaldab üles leida nii vähieelsed seisundid kui ka avastada vähki varases staadiumis, kui kaebusi veel ei ole. Kui saabub kutse tulla uuringule, peaks seda kindlasti tegema. Varases staadiumis avastatud vähki on võimalik ravida säästvaid meetodeid kasutades ning see annab paremaid ravitulemusi.

Saaremaa vähiühing loodi üle viie aasta tagasi selleks, et inimesi aidata, anda neile infot ja vajadusel toeks olla. Kõike seda pakutakse Kuressaare haiglas septembris avatud teabetoas, mida juba aktiivselt külastatakse.

Meie ühing jätkab ka oma loenguid ja kooskäimisi kord kuus Saaremaa puuetega inimeste kojas, kuhu on lahkesti oodatud kõik huvilised.

Keegi meist ei peaks kuulma, et oleme jäänud hiljaks ja võimalusi midagi teha ei ole enam kuigi palju. Märgake ja usaldage oma keha märguandeid. Usaldage oma arsti. Olge hoitud!

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email