VIDEO: Laine lõi viikingilaeva mudeli vett täis (1)

viikinglaev

Foto: MAANUS MASING

Teadlaste Öö raames katsetati TTÜ Kuressaare kolledži väikelaevaehituse kompetentsikeskuses eile õhtul Salme viikingilaeva kolme meetri pikkust mudelit.

Laevamudelisse kogunes esimesel sõidul hulk vett ja nii tuli seda enne teist katset tühjendada. Kohvitopsiga toimetab mehaanik-laborant Tarmo Sahk, teda assisteerib nooremarhitekt Kalju Saar.

Katsetega hinnati 8. sajandi laevade meresõiduomadusi ehk kui kiiresti tolleaegsed laevad sõitsid, kui vastupidavad olid need Läänemere lainetes ja kui stabiilsed meresõidul. Ürituse eesmärk oli demonstreerida huvilistele, kuidas tehakse mudelkatseid. Katseid tuli uudistama kümneid inimesi.

Lisaks toimus Salme laeva teemaline seminar, kus laevaarheoloog Vello Mäss Eesti meremuuseumist rääkis Salme laevaleiust laevaarheoloogia vaatevinklist, kompetentsikeskuse hüdrodünaamika ekspert Andrey Petrov (TTÜ Kuressaare kolledž) Salme laeva mudelist ja selle katsetamisest ning Raili Allmäe Tallinna ülikoolist teemal “Mida kõnelevad laevast leitud luud”.

Print Friendly, PDF & Email