Skulptor, purilendur, bussi- ja taksojuht Meiustest (5)

KULLI PILGU ALL: Meiuste küla Kulli talu peremees Arvu Allikson on oma kodust teinud vabaõhumuuseumi, kus on palju puukujusid, vanavara, observatoorium ja muid vaatamisväärsusi. AARE LAINE

KULLI PILGU ALL: Meiuste küla Kulli talu peremees Arvu Allikson on oma kodust teinud vabaõhumuuseumi, kus on palju puukujusid, vanavara, observatoorium ja muid vaatamisväärsusi.
AARE LAINE

Meiuste küla Kulli talu väravas võtab nii külalisi kui ka oma pere inimesi vastu maamunal istuv võimas kull. Tegu pole siiski pärislinnuga, vaid peremehe meisterdatud skulptuuriga. Puuskulptuure saab imetleda ka taluõuel, pilke püüavad maalid hoovimaja ustel ja observatooriumis võib tähistaevast vaadelda.  

Meiuste mehe puukujusid käiakse vaatamas lähemalt ja kaugemalt. Saaremaa kunstiklubi asutajaliige ja kohaliku lennuklubi liige Arvu Allikson on aastakümneid bussi- ja taksorooli keeranud. Meeleldi on ta nõus oma taieseid näitama ja endast rääkima.

“Meremõrra poist sai maakera, millel on näha nii Saaremaa kui ka Hiiumaa. Omal ajal Suures väinas sõitnud pisikese praami väntvõllilaagri saale sisse lõikasin talu nime. See ei roosteta ega mädane. Maamunal sirutab tiibu tammepuust kull,” tutvustab Arvu meistritööd, mis hakkab silma ka möödakäijaile.

Kord olevat talu külastanud kunstihuvilised Hiiumaalt. Ja kujutage pilti, just enne seda oli üks lind märgistanud maakeral seisva Hiiumaa kujutise. “Mis teha, ma ei jõudnud seda maha pesta. Hiidlased vaatasid mind üsna pahase pilguga,” pajatab Arvu tõestisündinud loo.

Tammepuust kull on Kulli talu sümbol. Alliksoni pere kolis Meiustesse Kuressaarest. Arvu oli 30 aastat bussijuht ja taksojuhina on ta leiba teeninud üle viie aasta. “Linnakorteris ei ole ju midagi teha. Tulin lapsepõlvemaile tagasi, siin on mul palju tegevust,” räägib ta. “Meri ka lähedal, saarlased on ju merega nii harjunud.”

Mis peaasi, taluhoovis saab ta kunstiga tegeleda. Puuskulptuure on ta teinud sugulastele, sõpradele, tuttavatele. Vahel võtavad inimesed Meiuste tee ette just selleks, et Kulli talu peremehelt mõni kuju tellida…

Loe edasi laupäevasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email