Saarlased jätsid Ultima Thule võidud koju

TEEL VÕIDU POOLE: Mairo Mändla tegi pika soolojooksu. Foto: IRINA MÄGI

TEEL VÕIDU POOLE: Mairo Mändla tegi pika soolojooksu.
Foto: IRINA MÄGI

Kuressaares ja selle lähiümbruses esimest korda joostud Ultima Thule maratoni võidu jättis koju kuus päeva tagasi Tallinnas poolmaratonil kaheksanda koha saanud Mairo Mändla, kes läbis võistlusmaa ajaga 2.49.59.

“Ajalist eesmärki mul ei olnud,” tunnistas Mairo Mändla. “Peamine oli end võimalikult palju hoida ja maraton võimalikult rahulikult läbida. Ilm oli hea ja rada vaheldusrikas.”

Vastupidiselt Mairo Mändla plaanidele võttis Hiiumaa maratoni võitja Margus Luht-oja kohe esimestel kilomeetritel tempo üles. “Ma ei tahtnud nii kergelt ka maha jääda ja mandrimehele võitu anda,” rääkis Mändla, kes võttis konkurendile sappa ja vaatas, mis ta teeb. “Kolmandal kilomeetril hakkas Luhtojal pistma ja ta võttis tempot maha. Ma jätkasin omasoodu jooksmist. Kasutasin oma kerget jalga ära, sest maraton on nii pikk ja kõike võib juhtuda.”

Nii tuli Mairo Mändlal enamik distantsist üksi läbida. “Mulle see isegi meeldis, sest rada oli hästi vaheldusrikas,” tunnistas ta. “Need Vaivere kruusateed ja tervisepark on tuttavad ja hästi hea oli olla. Viimasel kümnel kilomeetril läks siiski raskeks, sest aeg tegi oma töö. Ma pole spetsiaalselt maratonitrenni teinud, kõik on sellised tunnised olnud ja nüüd oli pea kolm tundi jooksu ja see kulutab organismi ära. Ei ole sellega harjunud.”

Kui mitmele saarlasele oli Ultima Thule maraton esimene nii pikk distants, siis võidunaisele Annika Vaherile oli see täpselt kolmekümnes.

“Kodus võita on tõesti suurepärane!” tunnistas võistlusmaa ajaga 3.32.57 läbinud Vaher, kes eelmisel pühapäeval jooksis Vilniuses oma tänavuse esimese maratoni ja seda täpselt 30 sekundit kiiremini.

“Oli suurepärane jooksuilm ja Vilniuse kohutavalt palava ilmaga võrreldes lootsin kodus aega alla 3.30. Arvan, et eelmine nädal jalgades polnud. Kuid pärast möödunud aasta vigastust pole saanud korralikult joosta ja see annab tunda. Tempo oli madal, pulss on kõrgemaks läinud ja lõpukilomeetrid paras kannatamine.”

Annika Vaheri sõnul läks Saaremaa esimese maratoni korraldamine suurepäraselt korda, joogipunkte oli paraja tihedusega ja laud rikkalikult kaetud. Joogipunktide rahvas oli osavõtlik ja rõõmus, viidad arusaadavad ja rada huvitav.

MTÜ Karujärve Tervisespordikeskus eestvedamisel toimunud maratonil sai Mairo Mändla järel ajaga 2.57.43 teise koha Margus Luhtoja, kolmas oli 3.07.31-ga Andres Laineste.

Naiste arvestuses sai teise koha Laura Piiper ajaga 3.45.30 ja kolmanda koha Marika Roopärg ajaga 3.56.40.

Poolmaratoni võitis meestest 1.19.44-ga Alan Lebrecht. Talle järgnesid Mardo Lundver 1.21.41-ga ja Ahto Jakson 1.22.35-ga. Naistest olid kiiremad Liina Saar ajaga 1.42.33, Grete Kokk ajaga 1.43.01 ja Anni Kokk ajaga 1.45.00.

Esimese Ultima Thule maratoni 42 ja 21 km distantsi lõpetas 190 võistlejat.

Print Friendly, PDF & Email